Επικοινωνία Τραμπ Μακρόν για Ανατολική Μεσόγειο: Κοινό ενδιαφέρον για ειρήνη

0
70

Επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο.

Όπως έγραψε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας

«Μίλησα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι κοινό εκεί. Θα το επιβάλουμε».

Μετά την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζόνοθαν Χόφμαν, δήλωσε την Πέμπτη:

«Ο στρατός των ΗΠΑ προφανώς ανησυχεί για τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γαλλία και Τουρκία είναι δύο εξαιρετικά σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και θα θέλαμε να δούμε την αποκλιμάκωση της έντασης». «Θα θέλαμε να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να βρίσκουν λύσεις που δεν περιλαμβάνουν την ανάγκη ανάπτυξης πλοίων ή στρατιωτικών αεροσκαφών», συμπλήρωσε.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο θέτει την Ελλάδα εκτός κάδρου από τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και τους «εξαιρετικά σημαντικούς νατοϊκούς συμμάχους». Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, κυρίως λόγω διαφορετικών συμφερόντων στη Λιβύη, το Παρίσι ανέπτυξε «προσωρινά» δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale και δύο πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, «για να σηματοδοτήσει την επιθυμία της να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Τα δύο Rafale θα κάνουν «ενδιάμεση στάση» για «λίγες μέρες» στη Σούδα της Κρήτης, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ήταν στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr