Επικουρικές συντάξεις: Πότε θα καταβάλλονται και ποιοι θα δουν αυξήσεις

0
44

Επικουρικές και κύριες συντάξεις θα καταβληθούν τέλος Ιουλίου, την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα στην τηλεόραση ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ενώ μέχρι τώρα είχαμε διαφορετική χρονική καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, πλέον θα γίνεται ταυτόχρονη καταβολή από τον e-ΕΦΚΑ την ίδια μέρα σε διακριτούς λογαριασμούς, κατόπιν όσων τόνισε ο υπουργός.

Όπως είπε, πρόκειται για μία δομική αλλαγή στην πληρωμή των συντάξεων, η οποία θα συντελεστεί από την πληρωμή του μηνός Ιουλίου. «Ενώ μέχρι τώρα έχουμε διαφορετική χρονική καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, πλέον θα γίνεται ταυτόχρονη καταβολή από τον e-ΕΦΚΑ την ίδια μέρα σε διακριτούς λογαριασμούς».

Αυτό ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η κύρια σύνταξη και η επικουρική θα καταβάλλονται την ημερομηνία.

Τι αλλάζει στις επικουρικές συντάξεις;

Αυξήσεις έως και 295,51 ευρώ θα δουν στις επικουρικές συντάξεις τους, σύμφωνα με το flash, συνολικά 253.817 συνταξιούχοι ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων με την πληρωμή του Ιουνίου. Επιπλέον σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τον Οκτώβριο έρχονται και τα αναδρομικά με ποσά έως 2.364 ευρώ.

Η μέση αύξηση για το σύνολο των 253.817 συνταξιούχων βγαίνει στα 108 ευρώ μικτά, και τα αναδρομικά της αύξησης, που θα είναι για 8 μήνες, από Οκτώβριο 2019 ως και Μάιο 2020, ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 864 ευρώ. Οι αυξήσεις επικουρικών αφορούν τους συνταξιούχους που έως τον Μάιο του 2016 είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ (μικτά) και με αυτό το κριτήριο επιβλήθηκαν μειώσεις των επικουρικών τους από τον Ιούνιο του 2016 και μετά με το νόμο 4387 του ΣΥΡΙΖΑ (γνωστός και ως «νόμος Κατρούγκαλου»).

Όπου έγιναν μεγάλες μειώσεις, θα γίνουν και μεγάλες αυξήσεις

Οι μειώσεις ήταν από 2% ως και 55% και καθορίστηκαν με έναν μαθηματικό τύπο που σε πολλά Ταμεία (αυτά που πλήρωσαν τη νύφη των περικοπών) ήταν οριζόντιος, δηλαδή επέβαλλε… ψαλίδι ανεξάρτητα από το αν είχαν πληρωθεί εισφορές για 20 ή για 40 χρόνια με χαμηλούς ή υψηλότερους μισθούς.

Σε αυτά τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΝΑΤ, τραπεζών κ.ά.) οι αυξήσεις στις 2 Ιουνίου θα είναι μεγάλες, γιατί ήταν μεγάλες και οι μειώσεις. Σε άλλα Ταμεία με μικρότερες περικοπές θα είναι μικρότερες και οι αυξήσεις. Υπήρξαν και Ταμεία (ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΔΥ, ΟΤΕ κ.ά.) που λόγω του μαθηματικού τύπου που εφαρμόστηκε είχαν ελάχιστες ή και καθόλου μειώσεις επικουρικών, οπότε τώρα θα είναι μικρές και οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους.

Ποιοι δεν θα πάρουν αυξήσεις;

Δεν παίρνουν αυξήσεις γιατί δεν είχαν μειώσεις στις επικουρικές τους με τον επανυπολογισμό το 2016 οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΤΑΠΙΕΝ (επικουρικό Εμπορικού Ναυτικού), του ΤΕΑΕΧ (επικουρικό Χημικών), του ΤΕΑΥΑΠ (Επικουρικό Σωμάτων Ασφαλείας), και του ΤΕΑΑ (Επικουρικό Αρτοποιών).

Όπως επισημαίνεται,οι συνταξιούχοι 20 επικουρικών ταμείων θα λάβουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 6,5 ευρώ το μήνα έως και 295,51 ευρώ το μήνα που είχαν υποστεί μικρές και μεγάλες μειώσεις το 2016.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr