Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παρατείνεται η αποπληρωμή – Ο χάρτης των “96 δόσεων” πληρωμής

0
54

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το κρατικό δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί στα τέλη Ιουλίου εφάπαξ δηλαδή αντί του Μαΐου είτε σε 96 δόσεις.

Νέα παράταση για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Έτσι το κρατικό δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί στα τέλη Ιουλίου εφάπαξ δηλαδή αντί του Μαΐου είτε σε 96 δόσεις. Αφορά τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι 605.586 μοναδικοί δικαιούχοι που έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής 8,3 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα βεβαιωθεί υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό είσπραξης περιορίζεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι την έλαβαν

  • 1. Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο.
  • 2. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης θα εμφανιστεί με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».
  • 3. Μετά την 29η Ιουλίου το επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης είναι πληρωτέο σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.
  • 4. Εναλλακτικά, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης μέχρι επίσης την 29η Ιουλίου, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.

Εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής των παρακάτω ποσοστών της ενίσχυσης:

  • α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70%, σε σχέση με το 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.
  • 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70%, σε σχέση με το 2019, και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.
  • 50% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30%, σε σχέση με τα έσοδα του 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.
  • 33,3% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Ποιοι μπορούν να πάρουν το bonus 15%

Περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν εάν επιθυμούν να αποπληρώσουν εφάπαξ την ενίσχυση που έχουν λάβει μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% έως και το τέλος Μαΐου από τα τέλη Μαρτίου που ίσχυε έως τώρα. Αυτό σημαίνει πως δίνεται ένα δίμηνο επιπλέον χρόνος για τις επιχειρήσεις για να λάβουν τις αποφάσεις εάν θέλουν να κερδίσουν την επιπλέον έκπτωση του 15% ή αν θα εκμεταλλευτούν τη λύση των 96 άτοκων δόσεων που παρέχεται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr