Επιτόκιο ΕΦΚΑ: «Παγώνουν» αναδρομικά για οφειλές σε ρύθμιση προς ασφαλιστικά ταμεία

0
55

«Ανάσα» σε οφειλέτες προς ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τα χρέη τους σε ρύθμιση προσφέρει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής

«Ανάσα» σε οφειλέτες προς ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τα χρέη τους σε ρύθμιση προσφέρει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (16/12) από το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο για το σχέδιο «Σπίτι μου» που αφορά φτηνά στεγαστικά δάνεια για νέους.
Στην τροπολογία προβλέπεται το «πάγωμα» των επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται προς ρύθμιση. Η αναστολή στην αύξηση των επιτοκίων, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, ισχύει αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου και έχει διάρκεια έναν χρόνο, έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «στόχος της διάταξης, που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για τα επιτόκια των ρυθμίσεων προς την εφορία, είναι να αποτραπεί η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν. Με δεδομένο αφενός μεν ότι το επιτόκιο που επιβαρύνει ένα πλάνο ρύθμισης καθορίζεται κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης ρύθμισης αφετέρου δε ότι η άνοδος του πληθωρισμού έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, οι οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν κατά την τρέχουσα περίοδο τις οφειλές τους προς τον e-ΕΦΚΑ θα ερχόντουσαν αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια.

Προκειμένου, λοιπόν, να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση των ρυθμίσεων οφειλών εφεξής και αυτό να μην αποτελέσει αντικίνητρο για τους πολίτες, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τα επιτόκια “παγώνουν” και παραμένουν για ένα έτος στο ύψος που διαμορφώθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου 2022. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των ήδη ενεργών (όσων εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ ούτε από την παρούσα ρύθμιση».

Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ

Πηγή: Pagenews.gr