Έρχεται φόρος σοκ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

0
59

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επιβολή «Περιβαλλοντικού Τέλους» από 1.000 έως και 3.000 ευρώ στα παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα, κατά τον εκτελωνισμό των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro4 ή και παλαιότερες αλλά και διπλασιασμό των δασμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5 ή την παλαιότερη Euro 6. Πρόκειται για μερικά από τα καινούργια στοιχεία που εξετάζονται για το νομοσχέδιο που αφορά τα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsauto.gr, το Τέλος Ταξινόμησης θα παραμείνει προοδευτικό και έτσι θα φορολογείται μόνο το υπερβάλλον ποσό με τον αυξημένο συντελεστή και όχι ολόκληρο το ποσό. Ωστόσο όπως φαίνεται στα παλιά εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα επειδή το κόστος εκτελωνισμού δεν μπορεί να αυξηθεί υπερβολική εξαιτίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζουν την επιβολή ενός νέου «Περιβαλλοντικού Τέλους» κατά την εισαγωγή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ώστε το κόστος τους να γίνει απαγορευτικό και να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε μια «χωματερή» παλαιών αυτοκινήτων.

Υπενθυμίζεται, ότι το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, περιελάμβανε συντελεστή Τέλους Ταξινόμησης σε ποσοστό 500% για όσα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro4 και 1.000% για όσα οχήματα πληρούσαν τις παλαιότερες οδηγίες ρύπων. Εξαιτίας, όμως, της τεράστιας απομείωσης που κατέγραφαν οι Αξίες Λιανικής προ Φόρων των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, εξετάζεται σοβαρά από το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ένα «Περιβαλλοντικό Τέλος» ύψους από 2.000 ευρώ και άνω ώστε να γίνει ασύμφορη η εισαγωγή τους.

Σϋμφωνα με το newsauto.gr, το «Περιβαλλοντικό Τέλος» θα αυξάνεται ανάλογα με την οδηγία ρύπων που πληροί το όχημα που εισάγεται στην Ελλάδα και μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τις 3.000 ευρώ αν είναι πολύ παλαιό.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι δεν εξετάζει να αυξήσει τους δασμούς μόνο στα Euro 4 ή και παλαιότερα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αλλά να διπλασιάσει και το συντελεστή που αφορά στα Euro 5 οχήματα. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr το Τέλος Ταξινόμησης στα Euro5 μεταχειρισμένα οχήματα θα αυξηθεί σε 100% από 50% που είχε αρχικά εξεταστεί το ΥΠΟΙΚ με αποτέλεσμα οι εισαγωγές των συγκεκριμένων οχημάτων να κοστίζει ακριβότερα.

Τέλος στα Euro6 ενώ το αρχικό σχέδιο όριζε ότι θα καταργηθούν οι 4 υποκατηγορίες που υπάρχουν και δεν θα επιβάλλεται επιπλέον δασμός στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα που θα πληρούσαν την συγκεκριμένη οδηγία τελικά φαίνεται ότι οι υποκατηγορίες θα μειωθούν σε 2 με αποτέλεσμα όσα εισαγόμενα μεταχειρισμένα πληρούν τις δύο τελευταίες υποκατηγορίες της Euro6 οδηγίας δεν θα επιβάλλεται επιπλέον δασμός ενώ στα δύο παλαιότερες θα επιβάλλεται επιπλέον δασμός σε ποσοστό 50%!

Αποτέλεσμα της παραπάνω πρακτικής είναι οι δασμοί στα οχήματα που πληρούν την πρώτη και παλαιότερη υποκατηγορία της οδηγίας Euro6 να καταβάλλουν υψηλότερους δασμούς έως και 192% σε σχέση με τα αντίστοιχα μοντέλα που ανήκουν στην πρώτη και νεότερη κατηγορία της οδηγίας Euro6.

Πηγή: Pagenews.gr