Έρευνα κορωνοϊός: Η πανδημία οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες – Μειώνονται γεννήσεις και γάμοι

0
68

Η πανδημία του κορωνοϊού «βύθισε» όλες ανεξαιρέτως τις οικονομίες του κόσμου. Πλήγμα υπέστησαν και οι πλέον ισχυροί. Αυτό αναμένεται να εντείνει ακόμη περισσότερο την κοινωνική ανισότητα εκτιμά μια επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ η οποία ερευνά πώς θα είναι η ζωή στο τέλος της πανδημίας.

Μελετητές εξέτασαν 90 μελέτες οι οποίες προβλέπουν διάφορες κοινωνικές επιπτώσεις που φέρει μαζί του ο ιός SARS-CoV-2. Η συνεχιζόμενη πανδημία είναι ένα «παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα», αναφέρουν οι ερευνητές στην δημοσίευση τους.

Μεγάλη μείωση των ποσοστών γέννας

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις από την πανδημία θα προκαλέσουν μείωση των ποσοστών γεννήσεων, οι άνθρωποι θα μείνουν άγαμοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προβλέπουν επίσης, ότι οι προγραμματισμένες εγκυμοσύνες θα μειωθούν ως απάντηση στην παγκόσμια κρίση υγείας καθώς οι άνθρωποι αναβάλλουν το γάμο και τα παιδιά διότι φοβούνται για την εξέλιξη της πανδημίας. Οι πτώσεις στα ποσοστά γεννήσεων θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.

Η πανδημία οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες

Επιπλέον, η άνιση κατανομή της επιπλέον οικιακής εργασίας που προκαλείται από τους περιορισμούς της πανδημίας θα μπορούσε να δει την ανισότητα των φύλων να αυξάνεται και να προάγει περισσότερο κοινωνικό συντηρητισμό. «Η πανδημία έχει γίνει ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν τελειώσει ακόμη», σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες είναι εκείνες που δυσκολεύονται περισσότερο

Με τη σειρά του, σύμφωνα με την ομάδα, αυτή η τάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγάλη κλίμακα οπισθοδρόμησης σε ζητήματα ισότητας. Μια τέτοια κρίση λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός κοινωνικών ανισοτήτων. Οι γυναίκες όσο και οι άνδρες υφίστανται την οικονομική επίπτωση του ιού σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες είναι εκείνες που δυσκολεύονται περισσότερο με δυσανάλογο τρόπο.

Αυτό που μάθαμε από προηγούμενες πανδημίες είναι ότι ενώ όλοι υποφέρουν οικονομικά βραχυπρόθεσμα, τα εισοδήματα των ανδρών τείνουν να επιστρέφουν σε κάποιο βαθμό κανονικότητας πολύ πιο γρήγορα. Για τις γυναίκες, τα οικονομικά σοκ διαρκούν περισσότερο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr