Έρευνα κορωνοϊός: Η περιοδοντίτιδα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς σοβαρά

0
30

Μια νέα έρευνα για τον κορωνοϊό αναφέρει ότι η περιοδοντίτιδα, η οποία συχνά έχει σχέση με συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου από την Covid-19 για τα άτομα που πάσχουν από αυτήν.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Periodontology, όπως σημειώνει ο Κώστας Δαβάνης σε ανταπόκρισή του για την ΕΡΤ από το Στρασβούργο.

Η περιοδοντίτιδα, η οποία πιθανώς προσβάλλει τους μισούς από όλους τους ενήλικες σε όλο τον πλανήτη, μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε πρόωρη απώλεια δοντιών. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει επανειλημμένα την ασθένεια με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Γιατί ήταν λογικό να εξεταστεί η επίδραση της περιοδοντίτιδας

Μια συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλείται από περιοδοντίτιδα με ελαφρά αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και αυξημένη απελευθέρωση κυτοκινών όπως η ιντερλευκίνη 6 προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για αυτό. Η αύξηση της CRP και της ιντερλευκίνης 6 είναι επίσης ένας από τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή πορεία του COVID-19. Επομένως, ήταν λογικό να εξεταστεί η επίδραση της περιοδοντίτιδας στην ασθένεια.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ντόχα στο Κατάρ αξιολόγησε τα δεδομένα από 568 διαθέσιμες ακτινογραφίες ασθενών με COVID-19. Από τους 258 ασθενείς που είχαν μολυνθεί με COVID-19 και είχαν περιοδοντίτιδα, οι 33 εμφάνισαν COVID-19 με σοβαρή πορεία. Από τους 310 ασθενείς χωρίς περιοδοντίτιδα, από την άλλη πλευρά, μόνο 7 περιπτώσεις εμφάνισαν σοβαρό COVID-19.

Τι συμβαίνει με τα άτομα που έχουν κακή στοματική υγιεινή – Πόσο παραπάνω εκτεθειμένοι είναι

Τα άτομα με κακή στοματική υγιεινή, η κύρια αιτία της περιοδοντικής νόσου, δίνουν λιγότερη προσοχή στην υγεία τους και σε άλλους τομείς, ενω είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2 όπως και απο άλλες χρόνιες ασθένειες, οι οποίες από μόνες τους αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου από COVID-19. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άτομα με περιοδοντίτιδα διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρής νόσου με νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, διασωλήνωσης και θάνατο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr