Έρευνα: Ποια εμβόλια δεν προστατεύουν από την Όμικρον

0
131

Έρευνα: Ποια εμβόλια δεν προστατεύουν από την Όμικρον

Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα έρευνας, που βασίζεται σε εργαστηριακά πειράματα και δημοσιεύουν οι New York Times, σύμφωνα με την οποία όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με m RNA, δηλαδή με Pfizer και Moderna, δεν έχουν καμία προστασία απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, τη μετάλλαξη Όμικρον.

Πρόκειται για τα:

AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sinopharm
Sinovac
Sputnik

Ένας αυξανόμενος όγκος προκαταρκτικών ερευνών δείχνει ότι τα εμβόλια Covid-19 που χρησιμοποιούνται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν προσφέρουν σχεδόν καμία άμυνα ενάντια στη μόλυνση από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον.

Όλα τα εμβόλια εξακολουθούν όπως φαίνεται να παρέχουν σημαντικό βαθμό προστασίας έναντι της σοβαρής νόσησης από την Όμικρον, που είναι και ο πιο κρίσιμος στόχος.

Ρόλος – κλειδί η αναμνηστική δόση

Ωστόσο, μόνο τα εμβόλια Pfizer και Moderna, όταν ενισχύονται με αναμνηστική δόση, φαίνεται να έχουν επιτυχία στη διακοπή των λοιμώξεων και αυτά τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Τα άλλα εμβόλια – συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την AstraZeneca, την Johnson & Johnson και τα εμβόλια που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία – δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στη διακοπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τα εμβόλια Pfizer και Moderna χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία mRNA, η οποία προσφέρει σταθερά την καλύτερη προστασία έναντι της μόλυνσης με κάθε παραλλαγή. Όλα τα άλλα εμβόλια βασίζονται σε παλαιότερες μεθόδους πυροδότησης ανοσοαπόκρισης.

Τα κινεζικά εμβόλια Sinopharm και Sinovac – τα οποία αποτελούν σχεδόν το ήμισυ όλων των εμβόλων που χορηγούνται παγκοσμίως – προσφέρουν σχεδόν μηδενική προστασία από τη μόλυνση από την Όμικρον.

Μια προκαταρκτική μελέτη αποτελεσματικότητας των εμβολίων στη Βρετανία διαπίστωσε ότι το σκεύασμα της Oxford-AstraZeneca δεν έδειξε ικανότητα να σταματήσει τη μόλυνση από την Όμικρον έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό. Το 90% των εμβολιασμένων ατόμων στην Ινδία έλαβε αυτό το εμβόλιο, με την επωνυμία Covishield. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ευρέως σε μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής, όπου το Covax, το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολίων Covid-19, έχει διανείμει 67 εκατομμύρια δόσεις από αυτό σε 44 χώρες.

Από την άλλη πλευρά, το εμβόλιο της Moderna (mRNA) φαίνεται πως με την 3η δόση αυξάνει 37 φορές τα αντισώματα κατά της Όμικρον.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, η έρευνα του CDC έδειξε ότι είναι 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν και 10 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr