Έρευνες για κορωνοϊό: Μισό εκατομμύριο ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει δημοσιεύσεις

0
60

Με την πανδημία του κορωνοϊού να σαρώνει τον πλανήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι ο ιός δεν θα ηττηθεί μέχρι το τέλος του έτους, όλο και περισσότεροι επιστήμονες προχωρούν σε δημοσιεύσεις για την Covid-19. Οι χώρες ανά τον κόσμο μετρούν πλέον πάνω από 119.603.761 μολύνσεις και 2.649.722 νεκρούς και συνεχίζουν να παραμένουν σε επαγρύπνηση.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες και ερευνητές που έχουν συγγράψει και δημοσιεύσει κάτι περί Covid-19, έφθασαν σχεδόν το μισό εκατομμύριο. Συγκεκριμένα τους 495.010 στις αρχές Μαρτίου, με τον αριθμό αυτό να βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία σχετικής διεθνούς μελέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, Γιάννη Ιωαννίδη. Η μελέτη προδημοσιεύθηκε στο medRxiv.

«Είναι ασύλληπτος ο αριθμός αυτός», σχολιάζει ο κ. Ιωαννίδης, που διδάσκει και διεξάγει έρευνα στα Τμήματα Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού, Επιστήμης Βιοϊατρικών Δεδομένων και Στατιστικής, καθώς και στο Κέντρο Καινοτομίας Μετα-Έρευνας του Στάνφορντ. Αναλύοντας τα στοιχεία από την επιστημονική βάση δημοσιεύσεων Scopus έως την 1η Μαρτίου 2021, προκύπτει ότι έχουν καταγραφεί 129.570 δημοσιεύσεις και προδημοσιεύσεις (σε ArXiv, BioRxiv, ChemRxiv και medRxiv) σχετικά με την Covid-19, οι οποίες έγιναν από συνολικά 495.010 συγγραφείς ερευνητές.

Έρευνες για κορωνοϊό

Έρευνες για κορωνοϊό

Από αυτούς, οι 211.894 είχαν κάνει τουλάχιστον πέντε επιστημονικές δημοσιεύσεις στην καριέρα τους και οι 15.012 βρίσκονται στο κορυφαίο 2% του επιστημονικού πεδίου από άποψη επιρροής. Οι 129.570 δημοσιεύσεις για τον κορονοϊό αποτελούν το 3,3% των συνολικά 3.963.553 επιστημονικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως για οποιοδήποτε θέμα κατά την περίοδο 1/1/2020 έως 1/3/2021.

Έρευνες για κορωνοϊό: Οι περισσότερες προέρχονται από τις ΗΠΑ

Διευκρινίζεται ότι από τους 495.010 συγγραφείς – ερευνητές, οι περισσότεροι προέρχονται από τις ΗΠΑ (82.858), την Κίνα (44.472), την Ιταλία (30.157), τη Βρετανία (28.699), την Ινδία (17.926) και την Ισπανία (17.282). Η Κίνα είχε τους περισσότερους στον κόσμο έως το Μάιο του 2020, οπότε την ξεπέρασαν οι ΗΠΑ.

Επίσης, υπάρχουν 3.733 ερευνητές που έχουν κάνει έως τώρα ο καθένας περισσότερες από δέκα δημοσιεύσεις περί Covid-19, ενώ οι «πρωταθλητές» είναι 67 που έχουν ο καθένας ξεπεράσει τις 40 δημοσιεύσεις. Αυτή η άνευ προηγουμένου υπερπαραγωγικότητα και αύξηση των δημοσιεύσεων για την Covid-19 είναι πολύ πιο γρήγορη και μαζική από την αντίστοιχη για άλλους ιούς και νόσους (ιός γρίπης Η1ΝΙ, Ζίκα, Έμπολα HIV/AIDS και φυματίωση). Μεταξύ των 300 ερευνητών με τις δημοσιεύσεις που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή, οι περισσότεροι προέρχονται από τις ΗΠΑ (75), την Κίνα (60), τη Βρετανία (30) και την Ιταλία (20).

Από τα επί μέρους πεδία, αναλογικά οι περισσότερες δημοσιεύσεις περί Covid-19 έχουν προέλθει από τους ειδικούς σε θέματα εντατικολογίας, δημόσιας υγείας και κλινικής ιατρικής. Ακόμη όμως και από τα πεδία της Φυσικής και Αστρονομίας υπήρξαν 3.225 ερευνητές που μέχρι σήμερα έχουν κάνει δημοσιεύσεις περί της νόσου.

Έρευνες για κορωνοϊό

Έρευνες για κορωνοϊό

Όπως σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης: «Η ταχεία ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας στην κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ευπρόσδεκτο φαινόμενο. Πολλοί επιστήμονες γρήγορα εστίασαν την προσοχή τους σε μια επείγουσα κατάσταση, σε ένα εντελώς νέο παθογόνο μικροοργανισμό και μία νέα νόσο. Αυτό δείχνει ότι η επιστημονική κοινότητα έχει επαρκή ευελιξία για να μεταθέτει γρήγορα την προσοχή της σε μείζονα ζητήματα. Έτσι, πολλά πράγματα έγιναν γρήγορα γνωστά για την Covid-19».

Από την άλλη όμως, εγείρουν κάποιες αμφιβολίες για την ποιότητα πολλών σχετικών δημοσιεύσεων. «Η υπερβολική παραγωγικότητα θα ήταν ανησυχητική, αν θυσιάζει την ποιότητα» λέει. «Καθώς η πανδημία ωριμάζει, η επιστήμη της Covid-19 επίσης θα ωριμάσει. Σημαντικά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τη έκταση και τη διάρκεια της «Covid-οποίησης» της έρευνας» καταλήγει ο ίδιος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr