Ερντογάν ΕΕ: «Πολιτική» χαρακτήρισε την απόφαση των Βρυξελλών να μην ανοίξουν τα σύνορα στην Τουρκία

0
82

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την λίστα των χωρών οι πολίτες των οποίων μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού. Η λίστα με τις 14 χώρες εκτός Σένγκεν που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Ευρωπαίοι ανακοινώθηκε χθες. Ο Ερνοτγάν κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι η απόφασή αποκλεισμού της Τουρκίας είναι «πολιτική» και δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια λόγω κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί πως η τούρκικη ηγεσία ανέμενε αυτήν την απόφαση με την ελπίδα να ανοίξει ο τουρισμός στη γειτονική χώρα, που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα.

«Νιώθουμε απογοήτευση που δεν περιληφθήκαμε στον κατάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του. «Αναμένουμε να διορθωθεί αυτό το λάθος το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε. Ο Ερντογάν μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εκτίμησε ότι η ΕΕ αντιμετώπισε με περιοριστικό τρόπο την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των Βρυξελλών «πολιτική». Απέφυγε ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Τουρκία και ΗΠΑ εκτός λίστας. Η Κίνα εντός

Σύμφωνα με τον κατάλογο αυτό που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα από την ΕΕ, ο οποίος όμως δεν είναι δεσμευτικός για τις χώρες μέλη, οι ταξιδιώτες από 15 χώρες –ανάμεσά τους και η Κίνα υπό όρους– επιτρέπεται να εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ εξαιρούνται από τον κατάλογο αυτό, ο οποίος αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες.

Η εικόνα της πανδημίας στην Τουρκία

Η απόφαση αυτή της ΕΕ αποτελεί πλήγμα για την Τουρκία, η οποία προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να παρουσιαστεί ως ασφαλής χώρα παρά την επιδημία covid-19 προκειμένου να προσελκύσει ταξιδιώτες και να σώσει ό,τι έχει απομείνει από τη θερινή τουριστική περίοδο. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία του νέου κοροναϊού, καθώς παρουσιάζει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Τουρκία έχουν καταγραφεί σχεδόν 200.000 κρούσματα και περίπου 5.100 θάνατοι.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων παρουσιάζει ξανά άνοδο εξαιτίας της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr