Ερντογάν για Ελλάδα: Δεν είμαστε εχθροί, είμαστε φίλοι εδώ και πολλές δεκαετίες

0
18

Για τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα και τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας ενόψει του κρίσιμου τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος

Για τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα και τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας ενόψει του κρίσιμου τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ Παντείου, νομικός και Οθωμανολόγος εκτιμώντας ότι θα γίνει σε καλό κλίμα.

«Στη διπλωματία δε λέγονται όλα δημόσια. Αυτό είναι γνωστό από την εποχή του Θουκυδίδη και φτάνοντας μέχρι την εποχή του Μακιαβέλι. Εκείνο το οποίο μπορώ να πιθανολογήσω είναι ότι θα διατηρηθεί, τουλάχιστον στη συνάντηση, το κλίμα του Βίλνιους, δηλαδή αυτό το θετικό, καιροσκοπικό θα μπορούσαμε να πούμε, πλευράς Τουρκίας» ανέφερε ο κ. Σταθακόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναφέρθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για το πώς θα έχουν μια ήρεμη, καλή γειτονία, χωρίς εντάσεις και χωρίς παραβιάσεις εναέριων υδάτινων πόρων.

«Γνωρίζει η ελληνική διπλωματία ότι η Χάγη, έστω και αν συζητηθεί μια υπόθεση και εκδοθεί μια απόφαση, δεν υπάρχει ένας διεθνής δικαστικός επιμελητής να επιβάλει αυτή την απόφαση. Εναπόκειται στην καλοπιστία των δύο πλευρών. Η Ελλάδα έχει δείξει διαχρονικά ότι είναι καλόπιστη και δίνει τεράστιες ευκαιρίες στην Τουρκία, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη, δείχνοντας την καλοπιστία της έναντι της Τουρκίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «ουδείς μπορεί να της επιβάλει την απόφαση αν η Τουρκία δεν θελήσει να μπει σε λογική σύγχρονης εφαρμογής του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο «η τουρκική κοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό αντιδυτική κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις αναλύσεις».

Με δεδομένο ότι η τουρκική οικονομία χρειάζεται χρήματα ο κ. Σταθακόπουλος εξέφρασε την αποψη ότι κινείται καιροσκοπικά προς όλες τις κατευθύνσεις για να εξασφαλίσει έσοδα.

Σχολίαζοντας τέλος τη συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν σημείωσε ότι «μόλις προχθές (15/9) έληξε το θεωρητικό τουλάχιστον μορατόριουμ. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρέπει να διατηρηθεί το καλό κλίμα».

«Στις 29 Οκτωβρίου θα εορτάσουν οι γείτονες τα 100 χρόνια Τουρκικής Δημοκρατίας» υπενθύμισε τονίζοντας ότι είναι βέβαιο ότι θα έχουμε έξαρση του εθνικιστικού λόγου.

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο PBS τόνισε ότι «δεν είμαστε εχθροί με την Ελλάδα», ενώ υποστήριξε ότι «η φιλία μας (σ.σ. με την Ελλάδα) δεν είναι όπως την παρουσιάζει ο Μπομπ Μενέντεζ».

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση του Τούρκου προέδρου:

Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σκεπτικιστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την πώληση των F-16. Μεταξύ αυτών είναι ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.Μίλησα μαζί του την περασμένη εβδομάδα, και αναφέρει μια σειρά από λόγους για τους οποίους είναι αντίθετος στην πώληση αυτή τη στιγμή, απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, τη φυλάκιση δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης, τη μη ένταξη στη δυτική συμμαχία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.Και είπε: «Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο: Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει σε εμάς και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ ότι είναι μέρος της ομάδας». Τι απαντάτε σε αυτό;

Ερντογάν: Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με την Τουρκία και δεν φαίνεται να είναι εξοικειωμένος ούτε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Είμαστε φίλοι με την Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν έχουμε υπάρξει εχθρικά στρατόπεδα, ο ένας εναντίον του άλλου. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση της Τουρκίας και προσπαθεί να μας τραβήξει προς ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι αυτό που την παρουσιάζουν.

«Εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι και τη Δύση»

Αναφερόμενος στις ευρω-τουρκικές σχέσεις εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την καθυστέρηση στις διαδικασίες ένταξης, ενώ δήλωσε ότι εμπιστεύεται τη Ρωσία, όσο και τη Δύση.

«Περιμέναμε στο κατώφλι της ΕΕ τα τελευταία 50 χρόνια και αυτή τη στιγμή εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι και τη Δύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε αν προτιμά την Αμερική ή τη Ρωσία, ο Ερντογάν είπε: «Η διπλωματία συνίσταται στη δημιουργία επαφών με έθνη σε όλο τον κόσμο με βάση το σενάριο win-win. Όπως έχω καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα έχω καλές σχέσεις και με τη Ρωσία. Θα συνεχίσω έτσι», απάντησε. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Ο Ερντογάν επικρίθηκε ότι ακολουθεί διαφορετική πολιτική από τις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τη Ρωσία. Απάντησε όμως ότι «Θα κάνουμε ό,τι κάνουν τα μέλη της ΕΕ για τη Ρωσία; Η κατάσταση και η θέση της Τουρκίας και της ΕΕ είναι διαφορετική».

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης για τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία περιμένει την έγκριση της Τουρκίας. Ο ίδιος απάντησε: «Η Σουηδία πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, δεν αρκεί η αλλαγή νόμων και νομοθεσίας. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και τις δραστηριότητές τους».

Πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συσχετίζουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Πιστεύω ότι αυτά τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr