Ερντογάν: “Ήρθε η ώρα να σταματήσει ο πόλεμος”

0
78

“Η συνέχιση του πολέμου δεν είναι προς όφελος κανενός”. Με αυτά τα λόγια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε το πρωί (29/3) τις αντιπροσωπείες του Κιέβου και της Μόσχας στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης , πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία,

“Ήρθε η ώρα να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος με αισιόδοξο τόνο,  εκφράζοντας έτσι την ευχή του για αίσιο τέλος των συνομιλιών και οριστική κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Μετά το καλωσόρισμα του, ο Ερντογάν εξήρε τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τις δύο πλευρές για να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ειρηνευτικές διαδικασίες. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας φιλοξενήσουμε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Έχετε κάνει μεγάλες προσπάθειες για λογαριασμό των χωρών σας”

“Η σύγκρουση προκαλεί μεγάλη αναστάτωση σε εμάς που είμαστε φίλοι και γείτονες”, επισήμανε ο Ερντογάν υπογραμμίζοντας τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία ανέλαβε πρωτοβουλίες  και τον μεσολαβητικό ρόλο σχεδόν από το ξεκίνημα του πολέμου. “Από την αρχή της κρίσης, καταβάλαμε ειλικρινείς προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και προσπαθήσαμε να εκπληρώσουμε τις απαιτήσεις της φιλίας, της καλής γειτονίας και των νόμων. Έχουμε επιδείξει μια δίκαιη προσέγγιση που προστατεύει και σέβεται τα δικαιώματα και των δύο μερών προς όλες τις κατευθύνσεις”.  Και κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος:

“Οι συνομιλίες έδωσαν ελπίδα σε όλο τον κόσμο. Η παράταση της σύγκρουσης δεν ωφελεί κανέναν. Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν πόλεμο. Ήρθε η ώρα να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις. Στην Τουρκία, το ευχόμαστε ειλικρινά και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».

Αφού μίλησε στις αντιπροσωπείες, ο Ερντογάν αποχώρησε από τον χώρο των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών. Σήμερα φεύγει για επίσκεψη στο Ουζμπεκιστάν.

Πηγή: Pagenews.gr