Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο

0
74

Προκλητικές είναι, για ακόμα μια φορά, οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος διεμήνυσε πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγιά Σοφιάς, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως διεμήνυσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσει τη νίκη μας και τη νίκη των συμμάχων μας», την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros εισήλθε από τα ξημερώματα στην περιοχή που δέσμευσε με παράνομη Navtex η Τουρκία, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros κινείται ήδη προς το επιθυμητό για εκείνο σημείο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε την ίδια ρητορική του Ερντογάν και τόνισε πως «είναι δικαίωμα της Άγκυρας οι γεωτρήσεις στην περιοχή». Σύμφωνα με τον Ακάρ, το Κυπριακό αποτελεί εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και στόχος της Άγκυρας είναι να καταστήσει μόνιμη την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.

Η πορεία του Barbaros 

«Η Κύπρος, οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί», δήλωσε ο Χούλουσι Ακάρ στο πλαίσιο της Ημέρας Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Άγκυρα.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης σε περιοχές που η Τουρκία έχει εξουσιοδότηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν δικαίωμα της χώρας του και η Άγκυρα χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα. «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ με τους αδελφούς μας εκεί, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, επαναλαμβάνοντας ότι οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ θα είναι μάταιη και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr