Ερντογάν: Τι ζήτησα από τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

0
185

Ερντογάν: Πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος συνάντησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα η συνάντηση των δύο ηγετών. Ακόμη, ο Νίκος Δένδιας σχετικά με την συνάντηση αυτή τόνισε έσπασε ο πάγος, αλλά οι διαφορές υπάρχουν.

Κομβικό ρόλο απέδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελένη Σουρανή και τον Ιμπραήμ Καλίν για μία «απευθείας συνεννόηση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς την παρεμβολή τρίτων, όπως είπε. O πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει από την πρώτη στιγμή της επανέναρξης του διαλόγου για τα ελληνοτουρκικά στην «παρασκηνιακή» διπλωματία – παρ’ όλα αυτά, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «καλή συνάντηση», αυτή που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλες, μετά από την σύνοδο του ΝΑΤΟ.

» Του είπα, όπως και σήμερα, ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο, στην επιστροφή του από επίσημη επίσκεψη στον σύμμαχό του Αλίγιεφ, στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε: «Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα, όπως και σήμερα, ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς.

Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό. Με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραχίμ Καλίν, και την ειδική απεσταλμένη του Μητσοτάκη κυρία Ελένη Σουρανή και θα κάνουμε τα βήματα μας. Η συνάντηση μας με τον Μητσοτάκη, για τους Έλληνες ήταν ευχάριστο γεγονός. Είναι σημαντικό. Καλό ήταν, καλή συνάντηση. Εύχομαι κι από εδώ και πέρα να πάει καλά», κατέληξε ο Ερντογάν.

Σχετικά με την σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε επανέλθει στους σκληρούς τόνους σε σχέση με τις ΗΠΑ, μετά από την εκ των έσω κριτική που δέχθηκε για την στάση που κράτησε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ -ειδικά στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο, ότι επρόκειτο να θέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, το οποίο -όπως έλεγε- «έχει ενοχλήσει και αναστατώσει την Τουρκία».

Ωστόσο, μετά από την συνάντησή του, περιορίστηκε να δηλώσει «Δόξα τω Θεώ δεν τέθηκε καθόλου το ζήτημα αυτό», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ότι ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως η θέση της Άγκυρας στο πυραυλικό σύστημα S-400 παραμένει αμετάβλητη. «Μην περιμένετε από την Τουρκία να λάβει νέα μέτρα σε σχέση με τα F-35 ή τους S-400. Επειδή έχουμε ήδη κάνει ότι έπρεπε από την πλευρά μας στα F-35», δήλωσε ο Ερντογάν, πριν από την αναχώρησή του από το Αζερμπαϊτζάν.

«Σας ζητήσαμε το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot, αλλά δεν το δώσατε σε εμάς. Αντίθετα, αφαιρέσατε ακόμη και αυτά που είχαν τοποθετηθεί στις βάσεις μας. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Λύσαμε αυτό το ζήτημα μόνοι μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr