Εσωτερικός τουρισμός: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια του προγράμματος

0
97

Εντός του τρέχοντος μήνα, θα ξεκινήσει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και επιχειρήσεων, που αφορά στο πλαίσιο των σχεδίων στήριξης του εσωτερικού τουρισμού και των κοινωνικών ομάδων.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι ανεξαρτήτως εισοδήματος:

  • Πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος 50 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ.
  • Είχαν από τον ΟΑΕ∆ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
  • Είχαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).
  • Συμπλήρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας).
  • Ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑΜΕΑ του ΟΑΕ∆ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Ποια είναι τα κριτήρια;

Οι δικαιούχοι δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή συζύγους και παιδιά, καθώς και συνοδούς ΑΜΕΑ. Η επιταγή χορηγείται χρόνο παρά χρόνο, εκτός αν πρόκειται για ΑΜΕΑ, που μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται ηλεκτρονικά με μοριοδότηση. Λαμβάνονται υπ’ όψιν στοιχεία οικογενειακής, οικονομικής και ασφαλιστικής κατάστασης. Τα κριτήρια που μοριοδοτούνται είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών, των ημερών ασφάλισης της προηγούμενης τριετίας και ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας.

Πώς μπορεί να συμμετάσχει μια επιχείρηση;

Όταν γίνει η διαδικασία μοριοδότησης, εκδίδονται οι επιταγές. Για να συμμετέχει μία τουριστική επιχείρηση απαιτείται η εξακρίβωση της νόμιμης λειτουργίας της. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν συμπεριλαμβάνονται σε ένα δυναμικό Μητρώο, αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕ∆.

Οι δικαιούχοι που θα πάρουν την επιταγή κοινωνικού τουρισμού επιλέγουν ελεύθερα το τουριστικό κατάλυμα και επικοινωνούν με την επιχείρηση για την κράτηση δωματίου, στη χρονική περίοδο που τους ενδιαφέρει. Μπορούν να έχουν έως πέντε διανυκτερεύσεις. Αλλά αν επιλέξουν για τις διακοπές τους ξενοδοχείο σε Λέσβο, Λέρο, Χίο, Σάμο ή Κω, μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 10 διανυκτερεύσεις, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Ωφελούμενοι του παραπάνω προγράμματος είναι:

  • Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 5-18 ετών.
  • Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 18-24 ετών, όταν ασφαλίζονται από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα τους.
  • Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν ασφαλίζονται από αυτούς.
  • Οι συνοδοί ΑΜΕΑ.
  • Τα ωφελούμενα μέλη δηλώνονται από τους δικαιούχους στην αίτησή τους.

Επιπλέον, για να είναι κάποιος ωφελούμενος, σύμφωνα με το economico, δεν πρέπει να έχει λάβει επιταγή κοινωνικού τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι μόνον οι ωφελούμενοι δικαιούχοι ΑΜΕΑ μπορούν να λαμβάνουν επιταγή κοινωνικού τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα. Επίσης, δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλον φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr