Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας προετοιμάζει η Γερμανία

0
58

Την Τετάρτη αναμένονται οι ανακοινώσεις για την Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας της Γερμανίας. Θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο εξωτερικές απειλές, αλλά και εσωτερικές «προκλήσεις».

Mετά από διαβουλεύσεις μηνών κορυφαίοι υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης παρουσιάζουν την Τετάρτη το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, την Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας για τη Γερμανία. Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν, εκτός από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Μέχρι στιγμής το μόνο γνωστό είναι ότι το κείμενο έχει έκταση 37 σελίδων, αλλά και πως υπήρξαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων- Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, Φιλελευθέρων- έως ότου τα κόμματα της συγκυβέρνησης να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή στρατηγική. Λεπτομέρειες θα μάθουμε σύντομα. Πρώτα έχει προγραμματιστεί η επικύρωση της Στρατηγικής από το υπουργικό συμβούλιο, στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη και την Πέμπτη θα συζητηθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Η χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας είχε προβλεφθεί στην συμφωνία συγκυβέρνησης το φθινόπωρο του 2021, μήνες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη του πολέμου η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έθετε το πλαίσιο για μια γερμανική στρατηγική ασφαλείας. Ως στόχο του εγχειρήματος έθεσε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, την «ασφάλεια της ζωής και της ελευθερίας μας».

Υβριδικές απειλές και εφοδιαστικές αλυσίδες

Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και πρώην ταγματάρχης Γιοχάνες Αρλτ αναφέρει, μιλώντας στην DW, τον όρο «ενσωματωμένη ασφάλεια», τον οποίο και εξηγεί: «Αφορά μια σειρά ζητημάτων σχετικά με την πατρίδα μας και όχι μόνο το εξωτερικό. Όπως για παράδειγμα την πολιτική για την Παιδεία, την Υγεία, τα δημοσιονομικά, τομείς με τους οποίους θα πρέπει να ασχοληθούμε όταν μιλάμε για την ασφάλεια της χώρας συνολικά».

Με τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής ασφαλείας συμφωνεί και το αντιπολιτευτικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU). Ο βουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Τόμας Ερντλ, δηλώνει: «Αν λάβουμε υπόψη τις υβριδικές απειλές, τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ακόμα και τις εξαρτήσεις στα φάρμακα, τότε διαπιστώνουμε την ανάγκη μιας συνολικής προσέγγισης του θέματος, αλλά και της αναζήτησης απαντήσεων».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters έντονες διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προκάλεσαν τα ζητήματα των εξαγωγών όπλων και των κυβερνοεπιθέσεων. Ο φιλελεύθερος (FDP) υπoυργός Δικαιοσύνης Μαρκ Μπούσμαν τάχθηκε κατά των λεγόμενων hackbacks, δηλαδή της άδειας για μια αντεπίθεση σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις.

Ήδη από την αρχή των συνομιλιών για την Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας οι κυβερνητικοί εταίροι απέκλεισαν την ιδέα για σύσταση εθνικού συμβουλίου με αρμοδιότητες συντονισμού σε περιόδους κρίσεων και προκλήσεων. «Υπήρξαν διαφωνίες ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στο εν λόγω συμβούλιο: η καγκελαρία ή το υπ. Εξωτερικών», εικάζει η Αντόνια Βιτ, πολιτική επιστήμων στο Ίδρυμα Ερευνών για την Ειρήνη και τις Διενέξεις, στο κρατίδιο της Έσσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr