Έτσι θα είναι τα κελιά των Χρυσαυγιτών – Τι τους περιμένει

0
46

Μετά την απόφαση των ποινών των Χρυσαυγιτών η ΕΛΑΣ, η οποία έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο, θα τους συλλάβει να τους οδηγήσει στις φυλακές. Σε τι κελιά όμως θα μπουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και ποιες θα είναι οι διαφορές τους από τους άλλους φυλακισμένους.

Δείτε τι αποκαλύπτει το ρεπορτάζ:

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Βηματοδότη, σε ειδικά κελιά είτε στις γυναικείες φυλακές είτε στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού (σε ειδική πτέρυγα) πρόκειται να μεταφερθούν οι κατάδικοι, πλέον, της Χρυσής Αυγής μόλις τους απαγγελθούν οι ποινές. Όπως εγκύρως έμαθα, τα κελιά ετοιμάζονται, αλλά μόλις εισέλθουν στο σωφρονιστικό κατάστημα άπαντες θα τεθούν σε… απομόνωση. Όχι επειδή έκαναν κάποιο σωφρονιστικό παράπτωμα, αλλά λόγω των κανονισμών Covid, που προβλέπουν για όλους τους πρωτοεισερχόμενους κρατούμενους να παραμένουν σε απομόνωση για 14 ημέρες. Μόνοι τους δηλαδή στα κελιά χωρίς επισκέψεις, χωρίς προαυλισμό και οποιαδήποτε επαφή με άλλους κατάδικους.

Εκείνο που έμαθα επίσης είναι ότι οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες (όσοι απ΄αυτούς τελικά φυλακισθούν) θα προαυλίζονται (μόλις λήξει η απομόνωσή τους) ξεχωριστά από τους άλλους κατάδικους και τα κελιά τους θα είναι μακριά τόσο με τους κατάδικους του κοινού ποινικού δικαίου όσο και με τους κατάδικους ή υπόδικους για τρομοκρατικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα, τα μέλη των Πυρήνων. Να σημειώσω ότι οι περισσότεροι καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες μόλις περάσουν την πύλη των φυλακών θα προωθηθούν στα κελιά που είχαν προφυλακιστεί και στο παρελθόν. Οι υπόλοιποι θα πάνε απέναντι στις δικαστικές φυλακές. Για όλους θα ισχύσουν τα μέτρα κράτησης. Δηλαδή χωρίς τηλέφωνο, χωρίς λάπτοπ και οτιδήποτε ηλεκτρονικό.

Απόρριψη των ελαφρυντικών ζήτησε η εισαγγελέας για τους ενόχους της Χρυσής Αυγής

Ξεκίνησε στο Εφετείο, λίγο μετά τις 12:30, η συνεδρίαση για την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η αγόρευση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, επί των ελαφρυντικών ήταν ολιγόλεπτη, με την ίδια να ζητά να απορριφθούν τα ελαφρυντικά και τους συνηγόρους των κατηγορουμένων να αντιδρούν έντονα. Συγκεκριμένα, ζήτησε να μην υπάρξουν ελαφρυντικά για τους έξι καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Παππά, Γερμενή και Παναγιώταρο, και για τους περισσότερους από τους 11 που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Τονίζεται ότι από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους.

Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων των κατηγορούμενων και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο, θα ανακοινώσει την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν. Η ίδια διαδικασία με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις συνηγόρων και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβληθούν από το δικαστήριο.

Πάντως, όπως προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια. Μία σημαντική παράμετρος που αφορά όσους κρίθηκαν ένοχοι είναι αν οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα είναι εκτελεστέες ή θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, εάν δεν επιβληθούν ελαφρυντικά τότε η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής θα οδηγηθεί σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Σημειώνεται πως η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής χρησιμοποίησε τα ίδια επιχειρήματα για να τις αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά που αφορούν στον πρότερο «έντιμο» βίο και της μεγάλης διάρκειας της δίκης.

Ποια ελαφρυντικά ζητούν:

Τρία ελαφρυντικά ζήτησε μέσω του συνηγόρου του ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Πρόκειται γι’ αυτά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Αναφορικά με το σύννομο βίο, ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει ότι δεν έχει έχει καμία καταδίκη. «Έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο».

Τρία ελαφρυντικά ζήτησε και η υπεράσπιση του Ηλία . Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρινόταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής . Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η υπεράσπιση του Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους, που του επεβλήθησαν.Για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το  και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. 

Ο Γιώργος Γερμενής ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σημείωσε ότι, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απαγγελία των κατηγοριών το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις», ανέφερε η συνήγορος του.

Ο Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης, ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων. Ο Νίκος Μίχος επικαλέστηκε την διαφωνία του με την Χρυσή Αυγή μετά την δολοφονία Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωριστεί πλην του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του μη εύλογου χρόνου της δίκης και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας. Ανέφερε επίσης, η υπεράσπιση ότι ο Νίκος Μίχος αγαπά τα ζώα και παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα.

Ο συνήγορος του Κώστα Μπαρμπαρούση αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. «Η διαφορετική εκτίμηση της Εισαγγελέως και του δικαστηρίου δημιουργεί την προσδοκία ότι η κατ’ έφεση δίκη, που θα έχει διαλυθεί το κόμμα, θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε.

Όσον αφορά τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του , Γιώργο Ρουπακιά, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Ο Γιώργος Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου», είπε ο συνήγορός του και τόνισε πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό. Τέλος, από την πλευρά του Γιώργου Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr