Euractive: Επιφύλαξες της Ευρώπης για τον τουρκικό κόμβο -Θα κρύψει το φυσικό αέριο «made in Moscow»

0
53

Χωρίς να είναι συγκεκριμένος, ο Πούτιν είπε ότι ένας κόμβος θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Τουρκία σχετικά γρήγορα και προέβλεψε ότι οι πελάτες στην Ευρώπη θα ήθελαν να υπογράψουν συμβόλαια

Το σχέδιο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει την Τουρκία κόμβο ρωσικού φυσικού αερίου θεωρητικά θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να κρύψει τις εξαγωγές της με καύσιμα από άλλες πηγές, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να πείσει τους Ευρωπαίους να αγοράσουν, είπαν αναλυτές και πηγές.

Η Ρωσία παρείχε το 40% της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως ότου η Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Έκτοτε, η Δύση έχει εισαγάγει σαρωτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, μείωσε τις αγορές καυσίμων που προέρχονται από τη Ρωσία και αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις.

Μετά από εκρήξεις – των οποίων η αιτία διερευνάται – που κατέστρεψαν το σύστημα ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream προς την Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ο Πούτιν πρότεινε τον Οκτώβριο τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, χτίζοντας σε μια νότια διαδρομή για εξαγωγές.

Χωρίς να είναι συγκεκριμένος, ο Πούτιν είπε ότι ένας κόμβος θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Τουρκία σχετικά γρήγορα και προέβλεψε ότι οι πελάτες στην Ευρώπη θα ήθελαν να υπογράψουν συμβόλαια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει δημόσιες δεσμεύσεις για να γίνει κάτι τέτοιο και οι αναλυτές λένε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις καθώς και χρόνος.

«Χρειάζεται η Ευρώπη το έργο, δεδομένης της αποφασιστικότητας των χωρών της ΕΕ να παραιτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο στο εγγύς μέλλον;» ρώτησε ο Αλεξέι Γκρόμοφ του Ιδρύματος Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών με έδρα τη Μόσχα.

Είπε επίσης ότι θα ήταν αδύνατο να αναδιαρθρωθούν οι ροές φυσικού αερίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν υπάρχουν υφιστάμενες συνδέσεις που θα συνδέονταν με τον προτεινόμενο κόμβο από τη βορειοδυτική Ευρώπη, η οποία έπαιρνε φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1.

Ανταλλακτικό γκάζι

Ωστόσο, η χωρητικότητα φυσικού αερίου και αγωγών είναι διαθέσιμη.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 43,4% φέτος και ο αγωγός TurkStream προς την Τουρκία βρίσκεται πολύ κάτω από τα 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετήσιας δυναμικότητάς του.

Ο Zongqiang Luo, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy, εκτίμησε ότι περίπου το 60% της χωρητικότητας του αγωγού ήταν αχρησιμοποίητο μετά τις εξαγωγές φέτος περίπου 10,6 bcm αερίου έως τις 21 Νοεμβρίου.

Ο Luo της Rystad εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία έως τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί η δαπανηρή νέα υποδομή που απαιτείται.

«Ακόμα κι αν μπορούσε να κατασκευαστεί ένας νέος αγωγός, τότε ποιος θα αγοράσει αυτό το αέριο;» ρώτησε.

Άλλοι πιστεύουν ότι θα βρεθούν αγοραστές.

Μια πηγή στο μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom είπε ότι πιστεύεται ότι ο κόμβος θα διευκολύνει τις πωλήσεις.

«Δεν θα είναι ρωσικό αέριο, αλλά αέριο από τον κόμβο», είπε η πηγή, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Εμπορική πηγή στην Ευρώπη είπε ότι η Κίνα, η οποία ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε ο κορυφαίος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο το 2021, επαναπουλά ήδη ρωσικό LNG, το οποίο δεν έχει χαρακτηριστεί ως “made in Moscow”.

Είπε ότι είναι πιθανό οι αγοραστές στη νότια και ανατολική Ευρώπη να μην ενδιαφέρονται από πού προέρχεται το LNG.

Σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, ο Alexander Gryaznov, διευθυντής της S&P Global Ratings, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να αγοράσει από τη Μόσχα μέσω διαμεσολαβητών.

«Η Ευρώπη είναι απίθανο να θέλει να συνάψει άμεσες συμβάσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η αγορά δωρεάν όγκων στην αγορά spot στην Τουρκία θα είναι πολιτικά αποδεκτή», είπε, ενώ θα χρειαζόταν χρόνος και χρήμα για τη δημιουργία του κόμβου.

Ο Alexei Grivach από το Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας που εδρεύει στη Μόσχα είπε ότι ο κόμβος παρουσιάζει ευκαιρίες συναλλαγών.

«Εάν ο κόμβος άρχιζε να λειτουργεί, θα άνοιγαν τεράστιες δυνατότητες για κάθε είδους πράξεις ανταλλαγής», είπε.

Σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν

Ο Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν σφυρηλατήσει στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια παρά το παρελθόν που αμαυρώθηκε από τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Κάρλοφ στην Άγκυρα το 2016 και την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία σε αποστολή στη Συρία ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Τουρκία είπε ότι θα ήταν επίσης δυνατό να συμπεριληφθεί στον προτεινόμενο κόμβο ο αγωγός φυσικού αερίου Trans Anatolian (TANAP), ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στα τουρκικά σύνορα.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να διπλασιάσουν τη χωρητικότητα του αγωγού από τα σημερινά 16 bcm «βραχυπρόθεσμα», και στις 23 Νοεμβρίου οι επικεφαλής της ρωσικής Gazprom και της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Socar, Alexei Miller και Rovshan Najaf, συναντήθηκαν στη Μόσχα.

Ούτε η Gazprom ούτε η Socar παρείχαν λεπτομέρειες για τη συνάντηση, αλλά αυτόν τον μήνα, η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύσει στο Αζερμπαϊτζάν 1 bcm αερίου στο πλαίσιο μιας νέας βραχυπρόθεσμης σύμβασης.

Η συμφωνία «δημιούργησε κάποιες ανησυχίες από την αγορά» σχετικά με μια πιθανή συμφωνία ανταλλαγής φυσικού αερίου με τη Ρωσία για εξαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε ο Λούο.

Με την πρόταση του τουρκικού κόμβου φυσικού αερίου, η Ρωσία επέστρεψε σε μια μακροχρόνια ιδέα να προσθέσει δύο γραμμές στον υπάρχοντα αγωγό TurkStream για να διπλασιάσει την ετήσια χωρητικότητά του στα 63 bcm.

Αυτό αντιστοιχεί ακριβώς στους συνδυασμένους όγκους που πώλησε η Ρωσία μέσω διαφόρων δρομολογίων προς την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Σλοβενία ​​και την Τουρκία το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom.

Η Ρωσία προμηθεύει αέριο αγωγών στην Ευρώπη κυρίως μέσω της Ουκρανίας με ρυθμό άνω των 40 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, λιγότερο από το ήμισυ της ποσότητας που πουλούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρέχει επίσης φυσικό αέριο στο νότιο άκρο της ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, μέσω του TurkStream.

Ο υπάρχων TurkStream κόστισε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια και ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 που δεν ξεκίνησε ποτέ μέσω της Βαλτικής Θάλασσας απαιτούσε άλλα 11 δισεκατομμύρια δολάρια που θα μοιραστούν η Gazprom και οι δυτικοί εταίροι της.

Ούτε η Gazprom ούτε το Κρεμλίνο παρείχαν εκτίμηση κόστους για την ιδέα του τουρκικού κόμβου. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την εβδομάδα όταν ρωτήθηκε από το Reuters σε καθημερινή τηλεδιάσκεψη πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το αζερικό αέριο στον κόμβο.

Η Gazprom και η Socar δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr