Εurogroup: Η Ελλάδα βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης

0
38

Μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα συνεδριάσει σήμερα 5 Οκτωβρίου το Eurogroup. Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν αφορούν τις προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις για την ανάκαμψη, την επιλογή του αντικαταστάτη του Ιβ Μερς στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και τη μετα-πρόγραμμα στήριξη της Ελλάδας.

Το Eurogroup λοιπόν, θα ενημερωθεί από τους θεσμούς και από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Η εν λόγω έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων, αλλά και στο ότι ορισμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την έξαρση του κορωνοϊού. Στη βάση αυτή η Ευρωομάδα αναμένεται να ζητήσει από την Ελλάδα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της πριν από την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, κυρίως σε τομείς που σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την υγειονομική περίθαλψη, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Παράλληλα, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής της ζώνης του ευρώ, ενόψει των εν εξελίξει προετοιμασιών σε εθνικό επίπεδο για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τα σχέδια προϋπολογισμών για το 2021. Το Eurogroup θα συζητήσει και τις υποψηφιότητες που προτείνονται προς αντικατάσταση του απερχόμενου μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Ιβ Μερς. Τέλος, οι συμμετέχοντες της συνεδρίασης θα προβούν σε απολογισμό των εξελίξεων όσον αφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τους τελευταίους μήνες ενόψει των επικείμενων ετήσιων συνεδριάσεων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο Eurogroup της 11ης Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν για συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης προκειμένου να τεθούν σε τροχιά ανάκαμψης οι οικονομίες μετά από την πανδημία.  Η διευκολυντική μας νομισματική πολιτική χρειάζεται την στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής, και κανείς από εμάς δεν μπορεί να αντέξει να εφησυχάσει αυτή τη στιγμή» ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική στάση για το 2021, δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, μια πρόωρη απόσυρση της στήριξης θα έθετε την εύθραυστη ανάκαμψη σε κίνδυνο», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών, Τζεντιλόνι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr