Ευλογιά πιθήκων: Συναγερμός και στην Ελλάδα – Οδηγίες ΕΟΔΥ στα νοσοκομεία

0
58

Η εξάπλωση της ευλογιά των πιθήκων με δεκάδες κρούσματα σε Βόρεια Αμερική και Ευρωπαϊκή Ένωση, με τελευταία κρούσμα να καταγράφει και η Ιταλία, μετά την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Βρετανία έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN στη χώρα μας ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε ετοιμότητα και ήδη έχει αποσταλεί και εγκύκλιος στα νοσοκομεία της χώρας.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα. Πρόκειται για μια ασθένεια που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάνει τον κύκλο της, ωστόσο ένα 10% των ασθενών στην Αφρική, καταλήγουν.

Κρούσματα σε Ευρώπη και Αμερική

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές πολλών χωρών στην Ευρώπη, ύστερα από τον εντοπισμό της ασθένειας των πιθήκων (Monkeypox) σε τρεις χώρες της «γηραιάς ηπείρου». Οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ισπανία, πέντε στην Πορτογαλία, ενώ στη Βρετανία είναι δεκάδες όσοι έχουν μολυνθεί. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρακολουθούνται έξι άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενή από τη Νιγηρία.
Η ασθένεια, που είναι μια μορφή ευλογιάς η οποία μόλυνε πιθήκους στην Κεντρική Αφρική και στη συνέχεια πέρασε στους ανθρώπους, θεωρείται ενδημική, αλλά για πρώτη φορά εντοπίζεται στον δυτικό κόσμο, μακριά από τις περιοχές όπου συνήθως εξαπλώνεται.

Άνδρες τα κρούσματα

Τόσο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες και είναι ακόμη άγνωστο πώς κόλλησαν την ασθένεια, που προκαλεί πυρετό, κακουχία και εξανθήματα στο σώμα (πιο έντονα και επίμονα από αυτά της ανεμοβλογιάς). Σύμφωνα με ισπανικά μέσα, οι ασθενείς στη χώρα είναι γκέι άνδρες -όπως και οι περισσότεροι από τους νέους μολυνθέντες στη Βρετανία-, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να εξετάζουν τη σύνδεση της μετάδοσης με τις σεξουαλικές επαφές. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El País» και τον υπεύθυνο δημόσιας υγείας στην Ισπανία, Φερνάντο Σιμόν, παρακολουθούνται στενά όλα τα κρούσματα στη χώρα. Όπως τόνισε ο δρ Σιμόν, δεν φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα η ασθένεια, αλλά «τίποτα δεν αποκλείεται».

Πόσο μεταδοτική είναι

Ο Βρετανός μικροβιολόγος δρ Σάιμον Κλαρκ από το Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ, δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» ότι τα κρούσματα στη Βρετανία πρέπει να είναι πολλές δεκάδες. Ήταν καθησυχαστικός ωστόσο για τη μεταδοτικότητα της ασθένειας των πιθήκων, λέγοντας ότι «δεν είναι σαν τον κορωνοϊό». Η ασθένεια δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα, ενώ οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με φάρμακα ή απομόνωση και λίγοι ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία. Παρ’ όλα αυτά, η μολυσματική αυτή νόσος σκοτώνει έναν στους δέκα ασθενείς.

Συγκεκριμένη θεραπεία για την ασθένεια των πιθήκων δεν υπάρχει, αλλά επειδή μοιάζει με την ευλογιά, αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και χορηγούνται τα ίδια εμβόλια σε κοινότητες της Αφρικής. Στην ΗΠΑ έχει παρασκευαστεί ένα ειδικό εμβόλιο -το Jynneos ή Imvanex-, που θεωρείται αποτελεσματικό κατά 85% και προλαμβάνει την ασθένεια. Συνήθως σε περιπτώσεις βαριάς νόσησης, χορηγούνται αντιικά φάρμακα και γίνεται μετάγγιση αίματος από εμβολιασμένα άτομα.

Πηγή: Pagenews.gr