Ευρωκοινοβούλιο: Σήμερα η ψηφοφορία για νέο πρόεδρο

0
57

Ευρωκοινοβούλιο: Υποψήφιοι αντιπρόεδροι οι Έλληνες ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Εύα Καΐλή

Ξεκινά σήμερα η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, «φαβορί» θεωρείται η 43χρονη Μαλτέζα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και πρώτη αντιπρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα. Η Μετσόλα εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 2013. Ωστόσο, δε θεωρείται δεδομένο ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει όλες τις ψήφους από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους).
«Αχίλλειος πτέρνα» της Μετσόλα θεωρείται η μη ξεκάθαρη θέση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα η αντίθεσή της στην άμβλωση, κάτι το οποίο δεν μπορούν να παραβλέψουν κεντρώοι και αριστεροί ευρωβουλευτές.

Βασική αντίπαλος για την κούρσα της Μετσόλα στην προεδρία του ΕΚ, θεωρείται η υποψήφια των Πρασίνων, η Σουηδέζα Eυρωβουλευτής, Άλις Μπαχ Κούνκε, πρώην υπουργός Πολιτισμού, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πρώην τηλεοπτικό πρόσωπο στη χώρα της.

Υποψήφια για την προεδρία του ΕΚ, είναι ακόμα μία γυναίκα, από το κόμμα της Αριστεράς (GUE), η Ισπανίδα Σίρα Ρέγκο. Ο τέταρτος υποψήφιος έρχεται από το κόμμα των Συντηρητικών (ECR), ο Πολωνός, Κόσμα Ζλοτόβσκι.

Η διαδικασία

Οι υποψήφιοι συνήθως προτείνονται από τις πολιτικές ομάδες. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων σε μυστική ψηφοορία, δηλαδή το 50% συν μία ψήφο. Για να φτάσει ένας υποψήφιος στον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως τέσσερις γύροι. Εάν, μετά τον τρίτο γύρο, δεν υπάρχει ένδειξη απόλυτης πλειοψηφίας, μόνο τα δύο μέλη με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων παραμένουν στη διαμάχη. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και λόγω της πανδημίας θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως.

Θα ακολουθήσει η εκλογή των 14 αντιπροέδρων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης θα είναι και πάλι υποψήφιος με το κόμμα της Αριστεράς, ενώ υποψήφια θα είναι και η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, με τους Σοσιαλιστές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr