Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε η έκθεση για τα διδάγματα από την πανδημία της covid-19 στην Ειδική Επιτροπή

0
65

Υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 23 ψήφων υπέρ και 13 κατά, η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα διδάγματα από την πανδημία της COVID-19.

Υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 23 ψήφων υπέρ και 13 κατά, η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα διδάγματα από την πανδημία της COVID-19.

Σύμφωνα με τον συντονιστή εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, πρόκειται για “ένα σημαντικό βήμα για μια ισχυρή ΕΕ που θα προστατεύει καλύτερα την υγεία και την ευημερία των πολιτών”.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος, “αρκετά από τα συμπεράσματα της Έκθεσης συμπίπτουν με τα πεπραγμένα και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του (αρχηγού της ΝΔ και πρώην) πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υγεία, όπως σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της υγείας μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο εκσυγχρονισμός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά κι οι δράσεις σχετικά με την ψυχική υγεία”.

Η έκθεση (η οποία περιλαμβάνει σειρά τροπολογιών του κ. Κυμπουρόπουλου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση) τονίζει “την ανάγκη ενισχυμένης αυτονομίας της ΕΕ σε θέματα υγείας”, όπως είναι “η παραγωγή φαρμάκων, η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων κι η αντιμετώπιση ελλείψεων” και υπογραμμίζεται “ο σημαντικός αντίκτυπος που είχε η πανδημία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού”.

Επιπλέον, στην Έκθεση σημειώνεται “η ανάγκη στήριξης των γυναικών, οι οποίες ανέλαβαν δυσανάλογα μεγάλες ευθύνες φροντίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω παροχής κινήτρων για να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της φτώχειας, αλλά κι η σημασία αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το πρόγραμμα SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων”.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, σε δήλωσή του, τονίζει ότι “η Έκθεση του (Ευρωπαϊκού) Κοινοβουλίου είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης με πάνω από εκατό εκπροσώπους ευρωπαϊκών οργάνων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και των κοινωνικών εταίρων” και ότι “αποτελεί δε ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η οποία θα προστατεύει καλύτερα την υγεία κι ευημερία των πολιτών, αλλά και θα εξοπλίσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν καλύτερα μελλοντικές προκλήσεις”.

Η Ειδική Επιτροπή COVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συστάθηκε το 2022 και η σχετική Έκθεση αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2023. Γενικότερα, ο κύριος σκοπός της Επιτροπής είναι η εξέταση της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην πανδημία, καθώς και οι συνέπειές της στην υγεία, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνία και την οικονομία, τόσο στην ΕΕ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως επίσης και η έκδοση συστάσεων και συμπερασμάτων, βάσει των οποίων τα συστήματα υγείας θα μπορέσουν να καταστούν πιο ανθεκτικά και έτοιμα να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr