Ευρωλίγκα Μπερτομέου: Προς ολοταχώς για Final 8

0
62

Ευρωλίγκα Μπερτομέου: Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός περιμένουν τις εξελίξεις στη Euroleague, η οποία έχει διακοπεί λόγω του κορονοϊού, ώστε να δουν και τις δικές τους αγωνιστικές -και όχι μόνο- υποχρεώσεις, αλλά από τη συνέντευξη Τύπου του Μπεροτμέου δεν υπήρξαν ξεκάθαρες απαντήσεις, λόγω και της ιδιομορφίας της κατάστασης.

Ο ίδιος πάντως επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται το σενάριο για ένα Final 8, αντίστοιχο αυτού που ανακοίνωσε πρόσφατα η FIBA για το Basketball Champions League.

Οι δηλώσεις του Μπερτομέου για τη Euroleague

«Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, σας εύχομαι να είστε καλά και υγιείς σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Έχει περάσει ένας μήνας από όταν σταμάτησε η διοργάνωση. Δεν είχαμε την ευκαιρία να σας μιλήσουμε, όπως κάνω συνήθως όταν έχουμε αγώνες. Είναι ώρες να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και ιδέες.

Προφανώς, είμαστε σε μία κατάσταση δυσκολίας για όλους, μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας, αλλά την υγεία όλων. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Αναγκαστήκαμε να σταματήσαμε τις διοργανώσεις μας στις 12 Μάρτιου. Το κάναμε μερικές ώρες πριν γίνει γνωστό το κρούσμα στη Ρεάλ και νωρίτερα από πολλές άλλες διοργανώσεις. Έκτοτε μιλάμε για την επίδραση αυτής της πανδημίας. Έχουμε κάνει δύο Συμβούλια, έχουμε βρεθεί σε σταθερή επαφή με προπονητές και παίκτες ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση. Προσδοκούμε να έχουμε σύντομα κάποια αποτελέσματα.

Μαζί με την IMG εκτιμούμε την επίδραση της διακοπής στα οικονομικά μας στοιχεία, αλλά είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, αφού δεν ξέρουμε αν η σεζόν θα τελειώσει και με ποιον τρόπο. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μας για την κατανόηση και την υποστήριξη. Σκεφτόμαστε τους φιλάθλους και πιστεύουμε ότι σκοπός της διοργάνωσης είναι να δίνει μπάσκετ υψηλότατου επιπέδου. Και θέλουμε να αρχίσουμε ξανά τη διοργάνωση. Ίσως ο κόσμος να μην μπορεί να είναι στο γήπεδο, αλλά τα media θα τον βοηθούν να το κάνει. Δεν θα βάλουμε κανέναν σε κίνδυνο.

Όταν θα ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ρίσκο, θα επανεκκινήσουμε τη σεζόν. Και θέλουμε να τελειώσουμε τη σεζόν με αυτό το φορμάτ. Κι έχουμε ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει κάποιες μέρες για επιστροφή των παικτών στις χώρες των ομάδων, δύο εβδομάδες καραντίνας και τουλάχιστον δύο εβδομάδες προετοιμασίας. Προφανώς το Final4 δεν θα διεξαχθεί τον Μάιο στην Κολωνία, αλλά είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για να βρεθούν άλλες ημερομηνίες.

Είναι πιθανό να μην μπορέσουμε να κρατήσουμε το τρέχον φορμάτ. Δουλεύουμε σε εναλλακτικά πλάνα, όπως το να ολοκληρωθεί η σεζόν σε μία χώρα και το να διεξαχθεί Final 8 αντί για Final 4. Προφανώς, δουλεύουμε και σε πλάνα για το Eurocup. Υπάρχουν μόνο οκτώ ομάδες εκεί. Δουλεύουμε σε σενάρια, όπως αυτό για τη λήξη σε μία χώρα.

Μιλάμε καθημερινά με άλλες διοργανώσεις, ώστε να καθιερώσουμε υψηλού επιπέδου περίθαλψη για όλους. Θέλουμε να παρέχουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας. Δουλεύουμε για όλα αυτά, αλλά σήμερα δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις. Υπάρχει αβεβαιότητα παντού, αλλά έχουμε αφοσίωση από τους φιλάθλους. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους για τη στήριξη που παρέχουν

Σκεφτόμαστε επίσης το μέλλον. Η αθλητική βιομηχανία θα έχει προφανώς επιπτώσεις. Ξέρουμε ότι πρέπει να βγούμε από αυτή την κρίση προετοιμασμένοι, με ξεκάθαρες ιδέες και πιστεύω ότι αυτή η κρίση θα μας δώσει επιχειρήματα, ώστε να συνεχίσουμε τα projects μας. Έχουμε όμως χρόνο να μιλήσουμε για όλα αυτά».

Για το αν υπάρχει κάποια πόλη ως φαβορί για το Final 8: «Όχι ακόμη. Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που αποκλείουν πόλεις. Θα χρειαστούμε γήπεδα που αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να υποδεχθούν αγώνες της Euroleague. Επίσης, πρέπει να δούμε ποιες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό. Είναι αδύνατο να πούμε κάτι από τώρα. Υπάρχουν πολλές επιλογές και είναι πολύ νωρίς για υποθέσεις».

Για τους φόβους των παικτών: «Πρέπει να σεβαστούμε όλες τις απόψεις. Ασφαλώς κατανοούμε την ανησυχία όλων. Δεν σκοπεύουμε να αρχίσουμε ξανά τη διοργάνωση, αν δεν έχουμε λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια παικτών, προπονητών κι όλων των υπόλοιπων. Είναι προφανές αυτό. Το ερώτημα είναι πώς να τους πείσουμε. Μόνο με ειλικρίνια μπορεί να γίνει αυτό. Θα τους δώσουμε την ευκαιρία να κατανοήσουν αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε. Θα κάνω ο,τι είναι δυνατόν ώστε όλοι να νιώσουν άνετα με την απόφαση. Θα είμαστε απόλυτα διαυγείς σχετικά με μέτρα που θα λάβουμε αν αρχίσει ξανά η σεζόν».

Για τα δομικά θέματα της διοργάνωσης: «Νομίζω ότι υπάρχουν θέματα που όλοι καταλαβαίνουν. Η λίγκα είναι συνέχεια μια διαρκούς προόδου που έχει γίνει από τα κλαμπ όλα τα χρόνια. Δεν κάνουμε τίποτα στην τύχη. Έχουν υπάρξει βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά δομικά θέματα, που συζητάμε μεταξύ μας διαρκώς. Θα πρέπει να υπάρχει μια στόχευση σε χώρες – μεγάλες αγορές όπως έχουμε κάνει ήδη. Κάποιες χώρες που είναι τώρα για εμάς προτεραιότητα, όπως η Γερμανία, δεν ήταν δίπλα μας όταν αρχίσαμε πριν από 20 χρόνια. Ίσως τώρα να έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε περαιτέρω την πολιτική μας σχετικά με αυτό. Θα χρειαστούμε τη βοήθεια των ανθρώπων των business ώστε οι ομάδες να παραμείνουν βιώσιμες και να γίνει η λίγκα καλύτερη».

Για το deadline στη διεξαγωγή αγώνων: «Είναι καλό αυτό για να ξεκαθαρίσουμε τις εναλλακτικές. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε μετά το τέλος Ιουλίου. Είμαστε αντίθετοι στο να παίξουμε αγώνες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, γιατί αυτό θα δημιουργήσει θέματα στην επόμενη σεζόν. Πρέπει να αποφύγουμε κάτι τέτοιο. Αν παίξουμε τον Σεπτέμβριο, θα υπάρχουν θέματα στην επόμενη σεζόν».

Για το ζήτημα με τα συμβόλαια των παικτών: «Συζητήσαμε για μία κοινή γραμμή που να μπορούμε να ακολουθήσουμε. Οι ομάδες θα έχουν απώλειες από τον κορωνοϊό. Πιστεύουμε -και συμφωνούν οι παίκτες- ότι πρέπει να είναι μέρος της λύσης σε όλο αυτό. Εκτιμώ τις απόψεις της Ενωσης Παικτών, γιατί καταλαβαίνουν ότι πρέπει να βοηθήσουν από τη μεριά τους τις ομάδες, ώστε να παραμείνουν υγιείς. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις Ενώσεις Παικτών και Προπονητών, ανάλογα με το ποιο σενάριο για τη συνέχιση ή μη της διοργάνωσης θα εφαρμοστεί τελικά. Θα προσπαθήσουμε να σιγουρέψουμε ότι δεν θα υπάρχουν οφειλές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που θα κάνει την λίγκα βιώσιμη είναι το να υπάρχει ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Περιμένω σύντομα να βρεθεί μία συμφωνία».

Για το πώς θα παραταχθούν κάποιες ομάδες που έχουν αφήσει τους παίκτες τους να φύγουν: «Δεν μπορώ να δώσω μία ακριβή απάντηση. Αν οι ομάδες διέκοψαν συμβόλαια, είναι δικό τους θέμα. Εμείς προτείναμε στις ομάδες να ζητήσουν από τους παίκτες να παραμείνουν στις χώρες. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες. Φυσικά, οι ομάδες δεν μπορούν να υπογράψουν νέους παίκτες απλά και μόνο για να τελειώσουν τη σεζόν, αν έχουν αποδεσμεύσει τους φετινούς του ρόστερ».

Για το αν υπάρχουν πλάνα για wild cards εν όψει της επόμενης σεζόν: «Μεγαλώνει το επίπεδο των υποθέσεων με αυτή την ερώτηση. Δεν το σκεφτόμαστε καν αυτό. Μας νοιάζει να τελειώσουμε τις φετινές διοργανώσεις. Οι wild cards δεν είναι στο μυαλό μας αυτή τη στιγμή. Αν οι διοργανώσεις τελειώσουν, τότε υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες. Το μόνο πρόβλημα που θα έχουμε είναι ότι κάποιες χώρες ακύρωσαν ήδη τη σεζόν κι αυτό θα είναι δύσκολο για να προκύψουν οι ομάδες του επόμενου Eurocup, που βασίζονται σε βαθμολογικά κριτήρια. Οσον αφορά στην Euroleague, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για κάτι».

Πηγή: Pagenews.gr