Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη: Σύμφωνα με την El Pais Ιταλία και Ισπανία έβαλαν πάγο σε Μακρόν για Ερντογάν

0
30

Η Ευρωμεσογειακή διάσκεψη έγινε δεκτή από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα σαν μια επιτυχία της ελληνογαλλικής πλευράς απέναντι στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα της συνόδου ήταν φυσικά η στήριξη των χωρών του Νότου σε Ελλάδα και Κύπρο, ωστόσο η ισπανική El Pais δίνει μία διαφορετική εκδοχή. Η ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι Ισπανία και Ιταλία έβαλαν «πάγο» σε Μητσοτάκη και Μακρόν αναφορικά με την επιθετική ρητορική τους στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας οι Πέδρο Σάντσεθ και Τζουζέπε Κόντε, με τη στήριξη και των Αντόνιο Κόστα (Πορτογαλία) και Ρόμπερτ Αμπέλα (Μάλτα) ζήτησαν από τον Γάλλο πρόεδρο να περιορίσει τον πολύ επιθετικό τόνο που χρησιμοποιεί εδώ και καιρό κατά του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η Σύνοδος στην Κορσική κατέληξε σε ένα συμπέρασμα σε σκληρή γλώσσα, υπόνοιες για κυρώσεις και στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στις συζητήσεις κυριάρχησε η μεγάλη ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει μεγάλης κλίμακας σύγκρουση. Ισπανία και Ιταλία εξέφρασαν φόβους πως ένα πιο σκληρό μήνυμα θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ενώ οι τόνοι που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες αντανακλούσαν τις επιδιώξεις τους. Ο Πέδρο Σάντσεθ φέρεται να ήταν εκείνος που πίεσε περισσότερο προς την πλευρά του διαλόγου σε ήπιους τόνους.

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει από τα λόγια της αλληλεγγύης στις πράξεις αλληλεγγύης. Εάν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο, τότε θα πρέπει να το δείξει» ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε «εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση. Είμαστε δεσμευμένοι στον διάλογο» με τον Τζουζέπε Κόντε να επισημαίνει «είναι υποχρέωσή μας να ρίξουμε τις εντάσεις. Πρέπει να πάμε σε ρεαλιστικές λύσεις».

Πιο κοντά σε Γερμανία η Μαδρίτη και η Ρώμη

Η Ελλάδα και η Κύπρος πίεσαν για πιο σκληρό μήνυμα προς την Άγκυρα, όμως η Ισπανία και η Ιταλία ήθελαν να είναι πιο προσεκτικές, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, και να αποφύγουν κλιμάκωση της έντασης που θα μπορούσε να φέρει κάποια ακραία αντίδραση από τον Ερντογάν. Μαδρίτη και Ρώμη δείχνουν να είναι πιο κοντά στις θέσεις της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα, προτιμώντας μία μορφή συμφωνίας με την Τουρκία.

Όπως σχολιάζει η El Pais, ο Εμανουέλ Μακρόν ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Ερντογάν, όμως δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων μία ισχυρή προειδοποίηση για κυρώσεις και η συζήτηση μεταφέρεται, πλέον, στη Σύνοδο Κορυφής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr