Έβρος νεά: Έντονη κινητικότητα στην περιοχή μετά τις φήμες ότι ο Ερντογάν στέλνει μετανάστες

0
73

Έβρος νεά: Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις μέρες που δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Φυσικά η μετακίνησή τους εκεί δεν ήταν τυχαία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα της Τουρκίας και είπε ψέματα ότι το ίδιο ισχύει και στην Ελληνική πλευρά. Ο Ελληνικός Στρατός μαζί με την Αστυνομία και τους άντρες της Frontex κατάφεραν να κρατήσουν απαραβίαστα τα σύνορα.

Η καλή αντίδραση της Ελλάδας σε συνδυασμό με την εξάπλωση του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα την φυγή του κόσμου που ζητούσε να μπει στη χώρα. Ωστόσο ήταν σχεδόν σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει κάτι ανάλογο με την πρώτη ευκαιρία. Τον τελευταίο καιρό Τούρκοι αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί ότι σύντομα θα δούμε ξανά τέτοιες εικόνες στον Έβρο και ειδικότερα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Κινητικότητα τις τελευταίες ώρες

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε έντονη κινητικότητα στην περιοχή του Έβρου. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε σημεία τόσο στην περιοχή της Αδριανούπολης όσο και στην τουρκική πλευρά στο ύψος του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν το πρωί της Πέμπτης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης συνοριοφυλάκων που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τόνισε ότι ο στρατός έχει αυξήσει τις περιπολίες του, οι ελληνικές δυνάμεις βλέπουν ομάδες να κινούνται κοντά στα σύνορα αλλά οι αποτροπές είναι συνεχείς. «Βλέπουμε μια αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ η οποία όπως φαίνεται είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας μετά και τους 400 που ήρθαν με απόσπαση την περασμένη βδομάδα. Έτσι, οι περιπολίες είναι πολλές», τόνισε και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας. Τα τουρκικά ΜΜΕ παίζουν τους αριθμούς 6000 και παραπάνω, ότι μαζεύονται στα σύνορα κλπ».

«Στην παραποτάμια περιοχή υπάρχουν ομάδες που προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό και να μπουν σε ελληνικό έδαφος. Οι αποτροπές είναι συνεχείς. Συγκεντρώνονται απέναντι αλλά όχι σε βαθμό που να μας προκαλεί ανησυχία. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κινητικότητα από την απέναντι πλευρά», σημείωσε. Σε σχέση με τις περιοχές που ασκείται πίεση αυτή την φορά, ο Π. Χαρέλας είπε πως σε γενικές γραμμές συμβαίνει στα ίδια κομμάτια περίπου από εκεί που υπάρχει πρόσβαση, τουλάχιστον από την μεριά της Τουρκίας, να περάσουν. «Έχουμε όμως αρκετές αστυνομικές δυνάμεις. Ο στρατός έχει εντείνει τις περιπολίες του. Νομίζω ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη με την δύναμη την οποία έχουμε» τονίζει ο κ. Χαρέλας.

Τι αναφέρουν τα Τουρκικά ΜΜΕ

Φυσικά εκτενή αναφορά στο γεγονός έχουν κάνει πολλά Τουρκικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρουν: Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ έδειξε και βίντεο με μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι.

Μετά την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν και πάλι να εισρέουν στα σύνορα της Αδριανούπολης και με βάρκες να προσπαθούν να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται. «Ομάδες 4-5 ατόμων συνεχίζουν να δοκιμάζουν την τύχη τους και να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα με ψαροκάικα μέσω του Έβρου, αν και εν μέρει δύσκολο», αναφέρουν επιπρόσθετα τα τουρκικά ΜΜΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr