Ευρωβαρόμετρο: “Ναι” στις κυρώσεις στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους – Επιφυλακτικοί οι Έλληνες

0
63

Ικανοποιημένοι είναι στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι πολίτες από την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Στην έρευνα που διεξήχθη στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, μεταξύ 13 – 20 Απριλίου, η πλειονότητα των Ευρωπαίων εκτιμά ότι η ΕΕ –μετά την επέμβαση- έχει επιδείξει αλληλεγγύη (78%, έναντι 66% στην Ελλάδα), ενότητα (62% στην ΕΕ, έναντι 47% στην Ελλάδα) και ταχύτητα στην αντίδρασή της (58%, έναντι 45% στην Ελλάδα).

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την ευρωπαϊκή αντίδραση δεν είναι τόσο υψηλά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι ή μη είστε με τον τρόπο που η ΕΕ αντέδρασε στον πόλεμο στην Ουκρανία, «πολύ ικανοποιημένοι και μάλλον ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 51% των πολιτών στην ΕΕ, έναντι 29% στην Ελλάδα, ενώ «μάλλον μη ικανοποιημένοι, ή καθόλου ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 43% στην ΕΕ, έναντι 69% στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σχεδόν ολόκληρη η ΕΕ υποστηρίζει την αταλάντευτη στήριξη προς την Ουκρανία και το λαό της, με το 93% των ερωτηθέντων να συμφωνεί με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ το 88% τάσσεται υπέρ της υποδοχής στην ΕΕ ατόμων που φεύγουν από εμπόλεμες περιοχές.

Παράλληλα, 8 στους 10 εγκρίνουν τη χρηματοδοτική στήριξη της Ουκρανίας, ενώ το 66% υποστηρίζει ότι «η Ουκρανία θα πρέπει να προσχωρήσει στην ΕΕ όταν είναι έτοιμη», το 71% πιστεύει ότι η Ουκρανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και το 89% αισθάνεται συμπάθεια προς τους Ουκρανούς.

Αρκετοί από όσους συμμετείχαν στο Ευρωβαρόμετρο στηρίζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε συνέχεια της στρατιωτικής της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Χαρακτηριστικά, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (80%) εγκρίνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έναντι 54% στην Ελλάδα. Το 79% των Ευρωπαίων, έναντι 52% των Ελλήνων, εγκρίνει τις κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών .

Επιπλέον, τα 2/3 των Ευρωπαίων (67%), έναντι 40% των Ελλήνων, εγκρίνουν τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της αγοράς και της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ το 75% στην ΕΕ, έναντι 63% στην Ελλάδα, θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει ότι «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Οι Ευρωπαίοι, επίσης , δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε πλήρη απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Ειδικότερα, το 85% συμφωνεί με την εξάλειψη της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα (71% στην Ελλάδα), ενώ ένα ποσοστό 86% ζητά τη δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι έλλειψης τον ερχόμενο χειμώνα.

Τέλος, το 90% των Ευρωπαίων (95% στη χώρα μας) υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό των επιπτώσεων που φέρνει η αύξηση του κόστους της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πηγή: Pagenews.gr