Εξοικονομώ Αυτονομώ: Ποια κριτήρια θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα

0
17

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στόχος να εντάσσονται κατά προτεραιότητα περισσότερα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη.

Τα κριτήρια αναμένεται να είναι κλιματικά και εισοδηματικά κριτήρια με μοντέλο ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται για το επίδομα θέρμανσης. Οι αιτήσεις των νοικοκυριών για ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα αξιολογούνται με βάση τα νέα κριτήρια.

Στόχος είναι να εντάσσονται κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές που επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Παράλληλα επανεξετάζονται τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά και η λίστα των επιλέξιμων παρεμβάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ μελετώνται μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι άνοιξε ξανά η πλατφόρμα σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας με το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι τεράστιο.

Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στις περιφέρειες

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.46 το πρωί. Υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.124, δεσμεύοντας ποσό 68,69 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 22.000 ευρώ.
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποβλήθηκαν 5.268 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.827, δεσμεύοντας ποσό 68,967 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 24.396 ευρώ.
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Υποβλήθηκαν 17.527 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 6.045, δεσμεύοντας ποσό 116,98 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 19.350 ευρώ.
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας: Υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ.

Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου σημείωσε πως στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν και νέα κριτήρια.

Σημειώστε:

  • Εισοδηματικά
  • Γεωγραφικά
  • Παλαιότητας κτιρίου

Όπως ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας αναφορικά με το πρώτο κριτήριο αυτό «θα είναι φυσικά η ηλικία του κτιρίου, ένα πιο παλιό, ένα κατασκευασμένο κτίριο τη δεκαετία του ’60, του ’50, του ’70 έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μία ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με ένα κτίριο το οποίο είναι μία κατοικία που έχει κατασκευαστεί το 2010 και το 2020, είναι λογικό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το δεύτερο κριτήριο που αφορά στο εισόδημα περιέγραψε: «Ένα νοικοκυριό το οποίο έχει χαμηλότερο εισόδημα φυσικά και αυτό θα πρέπει να τυγχάνει μίας ίσως μεγαλύτερης υποστήριξης οικονομικής σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό που έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr