Facebook: Οι μυστηριώδεις «superfans» του Πούτιν και η αποστολή τους

0
18

Αυτοί είναι οι σούπερ θαυμαστές του Πούτιν – και το BBC παρακολούθησε τι κάνουν και από πού προέρχονται.

Υψηλά νούμερα

Με τη βοήθεια ερευνητών από το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD), οι ειδικοί της ΟΕΥ εντόπισαν 10 δημόσιες ομάδες υπέρ του Πούτιν, με ονόματα όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν – Ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου. Οι ομάδες έχουν περισσότερα από 650.000 μέλη.

Το περιεχόμενο περιλαμβάνει φωτογραφίες και μηνύματα που επαινούν τον Ρώσο ηγέτη, γραμμένα σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, ρωσικά, φαρσί, αραβικά και χμερ.Όχι μόνο είναι δημοφιλείς, αλλά είναι πολύ δραστήριοι. Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές μέτρησαν 16.500 δημοσιεύσεις, λαμβάνοντας περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις.

Ο γενικός στόχος των ομάδων φαίνεται να είναι να προωθήσουν τον  Πούτιν ως ήρωα που στέκεται απέναντι στη Δύση, με συντριπτική διεθνή υποστήριξη. Οι εικόνες δείχνουν συχνά τον Ρώσο ηγέτη «να περπατά με αυτοπεποίθηση, να κρατά κουτάβια, να κοιτάζει με λαχτάρα την κάμερα, να χαιρετίζει τα στρατεύματα και να καβαλάει μια σειρά από άγρια ​​ζώα, συμπεριλαμβανομένων αρκούδων και λιονταριών».

Αυτές οι ομάδες έχουν αποκτήσει περισσότερα από 100.000 νέα μέλη από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Εξετάζοντας τα στοιχεία των ατόμων που οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου, προέκυψε ότι πολλοί από τους θαυμαστές που αναφέρονται ως διαχειριστές των ομάδων έχουν διπλότυπους λογαριασμούς με το ίδιο όνομα. Οι ερευνητές βρήκαν τουλάχιστον 100 τέτοιους λογαριασμούς στο δίκτυο.

Αυτοί οι λογαριασμοί ακολουθούν γενικά ο ένας τον άλλον και μερικές φορές δημοσιεύουν μηνύματα “καρδιάς” ή στέλνουν emoji καρδιάς ο ένας στον άλλο. Και διαχειρίζονται αυτούς τους λογαριασμούς υπέρ του Πούτιν μαζί με άλλους που προσποιούνται ότι είναι η Ρωσική Ομοσπονδία ή οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίοι είναι ξεκάθαρα ψεύτικοι.

Η εκτέλεση διπλών λογαριασμών αποτελεί πιθανή παραβίαση των κανόνων του Facebook για μη αυθεντική συμπεριφορά, λέει η ISD.

Ο επικεφαλής ερευνητής Moustafa Ayad αποκαλεί την πρακτική ένα παράδειγμα “astroturfing” – μια διαδικτυακή επιχείρηση που περιλαμβάνει πολλούς λογαριασμούς που λανθασμένα δίνει την εντύπωση ευρύτερης υποστήριξης από τη βάση.

Η εκστρατεία «δημιουργεί την εμφάνιση ευρείας υποστήριξης προς τον Πούτιν και το Κρεμλίνο στη σκιά της εισβολής και βασίζεται σε… αυθεντικούς λογαριασμούς για να πετύχει τον στόχο της», σύμφωνα με την έκθεση της ISD.

Ενεργοί χρήστες

Μια πιο προσεκτική εξέταση ορισμένων από τους διαχειριστές της ομάδας δείχνει κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα. Η μία, που ονομάζεται Marine, η οποία λέει ότι η τοποθεσία της είναι η Συρία, χρησιμοποιεί τρεις ξεχωριστούς λογαριασμούς για να δημιουργήσει υποστήριξη για τον πρόεδρο. Οι τρεις λογαριασμοί της, στα αραβικά, δημοσιεύουν την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Ένας άλλος συντονιστής, η Victoria, από την Καμπότζη, προωθεί περιεχόμενο σε μια ομάδα γλώσσας Χμερ. Από τις 4 Φεβρουαρίου, οι αναρτήσεις της έχουν προκαλέσει περισσότερες από 34.000 αντιδράσεις και έχουν κοινοποιηθεί περισσότερες από 4.000 φορές.

Και η Marine και η Victoria διαχειρίζονται από κοινού μια σελίδα στο Facebook στη γλώσσα των Χμερ, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου συντονισμού μεταξύ ορισμένων από τους λογαριασμούς.

Οι αναρτήσεις μοιράζονται ευρέως σε διαφορετικές ομάδες. Για παράδειγμα, ένας άλλος λογαριασμός που αναφέρεται στη Βουλγαρία δημοσίευσε την ίδια εικόνα του Πούτιν 12 φορές μέσα σε λίγα λεπτά.

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους πίσω από όλους αυτούς τους λογαριασμούς για σχόλια, αλλά δεν είχαμε μεγάλη τύχη.

Αλλά ένας άνδρας στην Κένυα, που ονομάζεται Raj, ο οποίος είναι σε πολλές από αυτές τις ομάδες και περιλαμβάνει το “Putin” στο τέλος του ονόματός του στο Facebook, απάντησε στο τηλέφωνο όταν χτυπήσαμε. Σε μια σύντομη συνομιλία, αποκάλεσε τον πρόεδρο «μεγάλο ηγέτη», αλλά είπε ότι δεν ήθελε να συζητήσει τον πόλεμο. Του στείλαμε email περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το ενδιαφέρον του για τη Ρωσία, αλλά δεν απάντησε.

Η Hasmik, από την Αρμενία, λέει ότι είναι δημοσιογράφος και τώρα βοηθά στη διοίκηση έξι ομάδων υπέρ του Πούτιν. Ρωτήσαμε ποιος την κάλεσε να το κάνει. Μας είπε ότι ήταν οι άνθρωποι που ήδη διοικούσαν τις ομάδες και είπε ότι δεν πληρώθηκε για τις προσπάθειές της.

Είναι δύσκολο να σταχυολογήσεις τα κίνητρα των ανθρώπων πίσω από τους λογαριασμούς. Δεν υπάρχει προφανής σύνδεση με τη ρωσική κυβέρνηση και σε αντίθεση με άλλες γνωστές ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης, το δίκτυο δεν είναι διακριτικό. ούτε οι εμπλεκόμενοι κρύβουν τις προθέσεις τους.

Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο το δίκτυο να έχει κάποιους δεσμούς με τις ρωσικές αρχές ή με στοιχεία υπέρ του Πούτιν εντός της Ρωσίας.

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ελκύονται από τον Πούτιν και την αντιδυτική του άποψη για τον κόσμο.

Επικοινωνήσαμε με το Facebook, το οποίο λέει ότι έχει πολιτικές κατά των ψεύτικων λογαριασμών και έχει αναστείλει έναν αριθμό λογαριασμών με βάση πληροφορίες από την αναφορά και τις δικές του έρευνες.

«Συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε ισχυρή δράση για να αποτρέψουμε τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας Meta.

Ψεύτικοι Πούτιν

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, συναντήσαμε ένα άλλο ενδιαφέρον φαινόμενο – τους λογαριασμούς πλαστοπροσωπίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν είναι ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που δεν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν υπάρχει επίσημος λογαριασμός στο Facebook στο όνομά του. Λέγεται ότι δεν έχει καν smartphone.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Πούτιν απλώς «δεν χρειάζεται» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς «δεν του προσφέρουν τίποτα που δεν έχει ήδη».

Κάποιοι όμως έχουν καλύψει το κενό που άφησε η διαδικτυακή απουσία του. Η σελίδα στο Facebook που εμφανίζεται παραπάνω είχε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ακόλουθους έως ότου αφαιρέθηκε για πλαστοπροσωπία λίγο μετά την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ένας σημαντικός αριθμός των συνδρομητών του – περισσότεροι από 700.000 – εντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η σελίδα μιλούσε για εμβόλια Covid Ρωσίας.

Πιο πρόσφατα, η σελίδα δημοσίευε μηνύματα που ενίσχυαν την άποψη του Κρεμλίνου για τον πόλεμο και πολλοί που σχολίαζαν τον πόλεμο φάνηκαν να πιστεύουν ότι περιείχε τα γνήσια λόγια του Ρώσου προέδρου.

Λίγο μετά την εισβολή, μια ανάρτηση στη σελίδα ανέφερε ότι στόχος της «επιχείρησης» ήταν «η διατήρηση της ειρήνης… με στόχο μόνο την αποστρατιωτικοποίηση μιας γειτονικής χώρας». Αυτό το μήνυμα κοινοποιήθηκε και άρεσε περισσότερες από 200.000 φορές.

Και η σελίδα είχε επίσης τη συνήθεια να προσθέτει ετικέτες σε άτομα στα μηνύματά της για τον  Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών που οι ερευνητές εντόπισαν ότι είχαν διπλούς λογαριασμούς. Με άλλα λόγια, αλληλεπιδρούσε με τους υπεροπαδούς του Πούτιν.

Είναι άγνωστο ποιος κρύβεται πίσω από αυτόν τον λογαριασμό. Τα άτομα που το διαχειρίζονται έχουν έδρα στη Ρωσία και τη Λετονία, σύμφωνα με την ενότητα διαφάνειας της σελίδας.

Οι σελίδες των θαυμαστών είναι πρόσφορο έδαφος για τη στήριξη του Κρεμλίνου διεθνώς, λέει η Nika Aleksejeva, ερευνήτρια στο Digital Forensic Research Lab (DFRLab), μέρος της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council.

«Μπορεί να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της δημόσιας υποστήριξης σε ξένες χώρες για τη λεγόμενη «στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» της Ρωσίας, εκτός εάν καταργηθούν από τις κύριες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης», λέει.

Το DFRLab κατέγραψε πώς ένας λογαριασμός μιμούμενου Πούτιν που δημοσιεύτηκε στα αραβικά είχε πληρώσει για διαφημίσεις που στόχευαν χρήστες σε πολλές χώρες, όπως η Αλγερία, η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Υεμένη, το Μαρόκο, ο Λίβανος και η Τυνησία. Η σελίδα είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακόλουθους, αλλά έκτοτε έχει διαγραφεί.

Μια άλλη εξέχουσα σελίδα του Πούτιν, που δημοσιεύτηκε στα αραβικά, διοικούνταν παλαιότερα από έναν άνδρα που είναι επίσης μεγάλος θαυμαστής του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ. Προσέλκυσε σχεδόν ένα εκατομμύριο οπαδούς πριν εξαφανιστεί πρόσφατα.

Πηγή: Pagenews.gr