Φάρμακο κορωνοϊός: Νέα ανακάλυψη που μπορεί να μειώσει τους θανάτους

0
49

Σε νέα σημαντική ανακάλυψη φαίνεται να προχώρησε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όσον αφορά τη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα φθηνό στεροειδές φάρμακο που απ΄ότι φαίνεται έως τώρα έχει αποτελέσματα στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να φανεί αποτελεσματικό στην μείωση των θανάτων.

Οι δοκιμές που έγιναν στην Οξφόρδη έδειξαν πως η χορήγηση χαμηλών δόσεων του στεροειδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19 (σ.σ. της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός) μείωσε κατά ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Τα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας χαρακτηρίζονται «καθοριστικής σημασίας εξέλιξη» από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τις κλινικές δοκιμές με την ονομασία RECOVERY, οι οποίοι δηλώνουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να περιληφθεί στο πρωτόκολλο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19.

«Είναι ένα αποτέλεσμα που δείχνει ότι εάν σε ασθενείς με Covid-19 και βρίσκονται στον αναπνευστήρα ή έχουν υποβοήθηση της αναπνοής με οξυγόνο χορηγηθεί δεξαμεθαζόνη, σώζονται ζωές, και αυτό με πολύ χαμηλό κόστος», δήλωσε ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκ των επικεφαλής της ευρείας έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα (16.06.2020).

Τί λέει ο επικεφαλής της έρευνας;

Ο Πίτερ Χόρνμπι, εκ των επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η δεξαμεθαζόνη – γενόσημο στεροειδές που χρησιμοποιείται σε άλλες ασθένειες ως αντιφλεγμονώδες – είναι το μόνο φάρμακο που έχει μέχρι στιγμής δείξει μείωση της θνητότητας – και την μειώνει σε σημαντικό βαθμό». «Είναι καθοριστικής σημασίας εξέλιξη», πρόσθεσε.

Ήδη, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter η πολιτική συντάκτης του BBC Laura Kuenssberg, κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι 200.000 δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου κατά του κορωνοϊού είναι έτοιμες να διατεθούν, με την ελπίδα πως θα μπορούσαν να αρχίσουν να δίνονται σε ασθενείς από σήμερα κιόλας.

Ταυτόχρονα οι επιστήμονες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στις πρώτες δοκιμές του εμβολίου, ένα εμβόλιο- σανίδα σωτηρίας, απέναντι στον φονικό ιό. Ειδικότερα, η επιστημονική κοινότητα στο πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου θα αρχίσουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 εντός της εβδομάδας με την προσπάθεια αυτή να υποστηρίζεται οικονομικά από κεφάλαια 45 εκατομμυρίων λιρών (56,50 εκατομμυρίων δολαρίων) από τη βρετανική κυβέρνηση αλλά και από ιδιώτες που θέλησαν να δωρίσουν τα εν λόγω ποσά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρόκειται για τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους μιας νέας τεχνολογίας, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να μεταμορφώσει την ανάπτυξη των εμβολίων. Το επίκεντρο της δράσης της νέας τεχνολογίας βρίσκεται στην άμεση αντίδραση κατά εξελισσόμενων ασθενειών όπως η πανδημία COVID-19 που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr