Φον ντερ Λάιεν ή Γουάλας στο τιμόνι του ΝΑΤΟ;

0
74

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η φον ντερ Λάιεν είναι ένα πιθανό σενάριο για τη διαδοχή στην κορυφή του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η φον ντερ Λάιεν είναι ένα πιθανό σενάριο για τη διαδοχή στην κορυφή του ΝΑΤΟ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει το φθινόπωρο.

Η Αμυντική Συμμαχία, μόλις πριν από δυο ημέρες, πρόσθεσε το 31ο της μέλος, την Φινλανδία, και μόνο λίγα τεχνικά ζητήματα παραμένουν εκκρεμή πριν από την επίσημη ένταξη της χώρας στο μπλοκ.

Ο επόμενος, ωστόσο, επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει σοβαρούς φακέλους να διαχειριστεί. Και όσο η αλλαγή ηγεσίας πλησιάζει τόσο τα πιθανά ονόματα για την κούρσα διαδοχής ακούγονται. Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, βάζει το όνομα της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ως ένα από τα επικρατέστερα.

Μάλιστα, αναφέρει ότι την έχουν προτείνει ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Το όνομά της όμως δεν είναι το μοναδικό που ακούγεται για την ηγεσία της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Μεγάλη Βρετανία σκέφτεται σοβαρά να ασκήσει βέτο στην πιθανή εκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Βασικό της χαρτί, φαίνεται να είναι το κακό ιστορικό της προέδρου της Κομισιόν ως υπουργού Άμυνας της Γερμανίας την περίοδο 2013-2019. Επισημαίνεται ότι το όνομα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης Μέρκελ, είχε εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, όπως ήταν υπερβολικές σπατάλες δημοσίου χρήματος, αλλά και καταπάτηση των κανόνων ανάθεσης αμυντικών έργων.

Παράλληλα, όμως, αυτή η θέση της Μ. Βρετανίας πυροδοτείται ίσως και από το γεγονός ότι ισχυρός υποψήφιος θεωρείται, ο δικός της, υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Η χώρα έχει να δει Βρετανό επικεφαλής του ΝΑΤΟ εδώ και 20 χρόνια, από την εποχή του Τζορτζ Ρόμπερτσον. Αυτό την κάνει να επιθυμεί ακόμη περισσότερο τη θέση αυτή, καθώς ως χώρα, το τελευταίο διάστημα, πρωτοστατεί στην αντίσταση κατά της Ρωσίας. Ο Μπεν Γουάλας είχε παραδεχτεί πέρυσι, σε σχετική ερώτηση, ότι πρόκειται για «σημαντική θέση», αλλά, την ίδια στιγμή, δεν κρύβει ότι «αγαπάει» την θέση του υπουργού Άμυνας στη Χώρα του.

Υπενθυμίζεται ότι ότι και οι δεκατρείς Γενικοί Γραμματείς του ΝΑΤΟ ήταν άνδρες, κάτι που βάζει στο κάδρο περισσότερες γυναικείες υποψηφιότητες, όπως την υποψηφιότητα της Καναδής αναπληρώτριας πρωθυπουργού, Κρίστια Φρίλαντ, η οποία δείχνει να έχει την στήριξη και των ΗΠΑ., αν και μεταξύ των γυναικών κυριαρχεί η περίπτωση της φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr