Forbes: “Άρωμα” απάτης με avatar και ηθοποιούς που εμφανίζονταν ως CEO

0
59

Ανάμεσά τους δύο εταιρείες που φέρονται να εμφάνισαν δημοσίως… ψεύτικους CEO: η μία μέσω τεχνητής νοημοσύνης και η άλλη παρουσιάζοντας έναν ηθοποιό.

Στο στόχαστρο της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής της Καλιφόρνιας βρέθηκαν την Τετάρτη πέντε εταιρείες, που έλαβαν εντολή παύσης των δραστηριοτήτων τους, αφού κατηγορούνται πως εκμεταλλεύθηκαν τη “φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη” προκειμένου να “πωλούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και να παράγουν τεράστια κέρδη για τους επενδυτές”.

Ανάμεσά τους δύο εταιρείες που φέρονται να εμφάνισαν δημοσίως… ψεύτικους CEO: η μία μέσω τεχνητής νοημοσύνης και η άλλη παρουσιάζοντας έναν ηθοποιό.

Καμία από αυτές τις εταιρείες -Maxpread Technologies και Harvest Keeper- δεν απάντησαν σε αίτημα του Forbes για σχολιασμό.

Στο πεντασέλιδο έγγραφο του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI) περιγράφονται αναλυτικά οι κατηγορίες για πώληση μη εγκεκριμένων τίτλων, ενώ η αρχή υποστηρίζει ότι ο “Michael Vanes” εμφανίστηκε ως CEO της Maxpread Technologies σε ένα διαφημιστικό βίντεο στο YouTube που υπερθεμάτιζε για την “κερδοφορία” της εταιρείας.

“Στην πραγματικότητα επρόκειτο για απάτη”, τονίζεται στην επιστολή. “Το άτομο στο βίντεο δεν ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αλλά ένα φανταστικό, δημιουργημένο στον υπολογιστή avatar, προγραμματισμένο να εκφωνήσει ένα κείμενο”.

Η Elizabeth Smith, εκπρόσωπος της DFPI, δήλωσε στο Forbes μέσω e-mail ότι η αρχή διαπίστωσε πως το avatar δημιουργήθηκε στο Synthesia.io και πήρε το όνομα “Gary”: ένας μεσήλικας άνδρας με γκρίζα γένια, που φλυαρεί ήπια -ή και μηχανικά μονότονα- σε ένα βίντεο διάρκειας 7 λεπτών.

“Συνομιλώντας με τους πιο επιδραστικούς επιχειρηματίες στον κόσμο, επιβεβαιώσαμε πως τώρα είναι η ώρα για την επίσημη πρεμιέρα της Maxpread Technologies”, λέει το avatar.

Άλλη επιστολή παύσης δραστηριοτήτων αφορά τη Harvest Keeper, η οποία, σύμφωνα με την DFPI, προσέλαβε έναν ηθοποιό για να παρουσιαστεί ως CEO της εταιρείας -με το όνομα “Markus Peters”- σε δύο διαφημιστικά βίντεο για μια πολλά υποσχόμενη επένδυση.

“Ήταν απάτη: ο Markus Peters ήταν ένας φανταστικός χαρακτήρας που τον υποδυόταν ένας ηθοποιός”, σημειώνεται στο έγγραφο της ρυθμιστικής αρχής. Η DFPI ανέφερε επίσης ότι η εν λόγω εταιρεία κατέρρευσε τον Μάρτιο και “οι επενδυτές δεν είχαν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους”.

Ο ηθοποιός, το πραγματικό όνομα του οποίου δεν το αποκαλύπτουμε για ευνόητους λόγους, μίλησε στο Forbes και δήλωσε άγνοια για την πρόθεση της εταιρείας να τον παρουσιάσει ως τον CEO της, προσθέτοντας μάλιστα και φωτογραφία του στην ιστοσελίδα της. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως “τεράστιο λάθος” το ότι αποδέχθηκε αυτήν τη συνεργασία.

“Αποδεικνύεται ένας φοβερός πονοκέφαλος όλη αυτή η ιστορία”, πρόσθεσε. “Άνθρωποι μού στέλνουν μηνύματα και μου λένε ότι έχασαν τα χρήματά τους και δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό”.

Σύμφωνα με την DFPI, και οι πέντε εταιρείες -Harvest Keeper, Maxpread Technologies, Visque Capital, Coinbot και QuantFund- που έλαβαν την επιστολή παύσης δραστηριοτήτων λειτουργούσαν πάνω-κάτω με τον ίδιο τρόπο. Φέρονται πως επιχειρούσαν να προσελκύσουν υποψήφιους επενδυτές υποστηρίζοντας ότι “αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα”, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσαν “μαρκετίστικα τεχνάσματα” για να προσελκύσουν νέους επενδυτές.

Ούτε η Visque Capital ούτε η Coinbot απάντησαν στο αίτημα του Forbes για σχολιασμό. Το Forbes δεν μπόρεσε να εντοπίσει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την QuantFund και το κανάλι της στο Telegram δεν επέτρεπε την αποστολή μηνυμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr