Φόροι ΥΠΟΙΚ: Εξετάζεται μείωση των συντελεστών στα µεσαία και υψηλά εισοδήµατα

0
358

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη μείωση φορολογικών συντελεστών που αφορούν τόσο στα μεσαία όσο και στα υψηλά εισοδήματα ενώ στο «τραπέζι» πέφτουν και οι εισφορές ΦΠΑ και η ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ethnos, πρόκειται για µέτρο που στοχεύει στον περιορισµό του συνολικού φορολογικού βάρους στην οικονοµία. Ο δηµοσιονοµικός χώρος για τη µείωση των φορολογικών συντελεστών εκτιµάται από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ ότι πρόκειται να εξασφαλιστεί µέσω δύο παραγόντων.

Πώς θα επιτευχθεί η µείωση των φορολογικών συντελεστών;

Αυτό θα γίνει πρώτον, με την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από την εισροή των περίπου 32 δισεκατοµµυρίων ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το υπό σύσταση Ταµείο Ανάκαµψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεύτερον, από τον περιορισµό της παραοικονοµίας και της φοροδιαφυγής.

Ο περιορισµός αυτός αναµένεται να προκύψει από τις παρεµβάσεις, όπως είναι η καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιµολόγησης και η διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε το TaxisNet. Ειδικότερα, ο σχεδιασµός του οικονοµικού επιτελείου προβλέπει:

  • Μείωση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήµατος φυσικών προσώπων.
  • «Ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόµενους και τους εργοδότες.
  • Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή.
  • Έναρξη της µείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήµατος φυσικών προσώπων.
  • Έναρξη της µείωσης έως και κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος αφού το τέλος επιτηδεύµατος κυµαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα µε το είδος της επιχείρησης.

Στον µακροπρόθεσµο σχεδιασµό περιλαµβάνεται η µείωση των συντελεστών ΦΠΑ

Να τονισθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες από το ethnos, στον µακροπρόθεσµο σχεδιασµό του υπουργείου Οικονοµικών περιλαµβάνεται η µείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Ο κανονικός συντελεστής προβλέπεται να µειωθεί στο 21% από 24% που είναι σήµερα και ο µειωµένος από το 13% στο 11%. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι το αµέσως προσεχές διάστηµα έρχεται νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών το οποίο θα ρυθµίσει ζητήµατα φορολόγησης εισοδηµάτων φορολογικών κατοίκων Ελλάδας τα οποία αποκτώνται στο εξωτερικό. Η σηµαντικότερη διάταξη θα δίνει κίνητρα µόνιµης εγκατάστασης στην Ελλάδα σε συνταξιούχους του εξωτερικού.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι βασικές προβλέψεις των σχετικών διατάξεων θα είναι ότι όποιος κάτοικος αλλοδαπής µεταφέρει τη φυσική και φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα, θα φορολογηθεί µε ειδικό ευνοϊκό καθεστώς. Ο συντελεστής µε τον οποίο θα φορολογείται η σύνταξη που λαµβάνει ο αλλοδαπός στο εξωτερικό θα είναι ενιαίος και θα ανέρχεται σε 10%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr