Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τις επόμενες ημέρες ανοίγει το Taxisnet

0
79

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Tις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019 από περίπου 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Η προθεσμία για την υποβολή τους λήγει στις 30 Ιουνίου.

Παράλληλα, ξεκινά η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ στους πρώτους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί, ενώ μετά το Πάσχα, τα αρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν επέκταση των κατηγοριών που θα μπουν κάτω από την «ομπρέλα προστασίας».

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις 2020

Στο φετινό Ε1 έχουν προστεθεί μόνο 2 κωδικοί 039-040 οι οποίοι συμπληρώνονται από όσους έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Στο βασικό έντυπο Ε1 οι περισσότεροι κωδικοί που αφορούν τα εισοδήματα, τους παρακρατηθέντες φόρους αλλά και τα τεκμήρια είναι προσυμπληρωμένα. Η φορολόγηση των εισοδημάτων θα πραγματοποιηθεί με βάση το πλαίσιο που ίσχυε στο τέλος Δεκεμβρίου 2019. Όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές, αυτοί κυμαίνονται από 22% έως και 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος :

  • 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ
  • 29% για το μέρος του εισοδήματος από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
  • 37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
  • 45% για το μέρος του εισοδήματος που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ισχύει το περσινό σύστημα. Η έκπτωση φόρου κυμαίνεται από 1.900 -2.100 ευρώ ανάλογα με το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2019 για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ύψους ίσου με:

  • Το 10% του ετήσιου εισοδήματος, για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • Το 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, για εισόδημα μεταξύ 10.001- 30.000 ευρώ και
  • 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, 15% για τα επόμενα 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Αν το ποσό δεν καλύπτεται από τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό τρόπο τότε το εναπομείναν ποσό φορολογείται με ποσοστό 22%. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε 3 διμηνιαίες δόσεις, τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Δεδομένων των συνθηκών, μένει να προσδιοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών αν θα ισχύσει το υπάρχον πλαίσιο ή θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Στα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να υπάρξει σημαντική έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρους εισοδήματος.

Ξεκινά η καταβολή των 800 ευρώ:

Από τις 15 έως και τις 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, σε περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί. Παράλληλα, έως και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις των υπεύθυνων δηλώσεων στα έντυπα των επιχειρήσεων και εργαζόμενων.

«Από εδώ και εμπρός, με απόλυτα στοχευμένες παρεμβάσεις, θα αξιολογήσουμε, εάν και κατά πόσο τομείς επιχειρήσεων που δεν έχουμε συμπεριλάβει, μέχρι σήμερα, θα μπουν στην περίμετρο προστασίας, διευρύνοντας την, αλλά και κατηγορίες εργαζομένων που στην πρώτη φάση αξιολόγησης έμειναν απέξω, αμέσως μετά το Πάσχα θα μπουν κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας μας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας,  Γιάννης Βρούτσης.

Στις κατηγορίες αυτές αναμένεται, μεταξύ άλλων να ενταχθούν: Ξεναγοί, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής, τουριστικοί συνοδοί, ωρομίσθιοι, εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας.

Εν τω μεταξύ την Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την καταγραφή των μικρών επιχειρήσεων, έως 5 άτομα, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα λάβουν τα 800 ευρώ. Έως τις 21 Απριλίου μπορούν όσες επιχειρήσεις επιθυμούν, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» μπαίνοντας στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Μάλιστα,  το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στους δικαιούχους του χρηματοδοτικού σχήματος εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών, επιχειρήσεων περιορισμένης ευθύνης, εταιριών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιριών, ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζόμενους.

Γι’ αυτό το λόγο, δρομολογείται τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ. Επίσης, οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων (έως 5 εργαζόμενους) που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του ιού και δικαιούνται την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ, θα πρέπει να καταχωρήσουν το αίτημα τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBussiness Support. H περίοδος καταχώρησης θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα.

Πηγή: Pagenews.gr