Φορολογικές δηλώσεις: Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για την παράταση υποβολής

0
48

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αποφασιστεί αν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα παραταθεί εκ νέου , δηλαδή πέραν ‪της 29ης Ιουλίου‬ που εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχει υποβληθεί περίπου του 70% των δηλώσεων και οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους εννέα ημέρες για να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση.

Όπως έχει καταδειχθεί ενδεχομένως το υπουργείο Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν χωρίς κυρώσεις τη δήλωσή τους ως τα μέσα Αυγούστου και να αποπληρώσουν τον φόρο τους όχι σε οκτώ – όπως προβλέπεται από τις νέες ρυθμίσεις με ορίζοντα αποπληρωμής τον Φεβρουάριο του 2021 – αλλά σε επτά δόσεις. Παράλληλα, δεν αποκλείεται για όσους φορολογουμένους επιλέξουν αυτή τη διαδικασία να χάσουν το μικρό μπόνους της έκπτωσης του 2% στην καταβολή του φόρου για την εφάπαξ καταβολή.

Ένα άλλο σενάριο είναι να δοθεί παράταση έως τις αρχές Αυγούστου χωρίς απώλεια στον αριθμό των δόσεων. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει μέσα σε διάστημα 25 ημερών δύο δόσεις, δηλαδή την πρώτη που θα κατέβαλλε κανονικά ‪στις 31 Ιουλίου‬ και τη δεύτερη με προθεσμία καταβολής ‪την 31η Αυγούστου‬.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος έχει ζητήσει παράταση της προθεσμίας έως τις ‪29 Σεπτεμβρίου‬ λόγω του αυξημένου όγκου εργασίας που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως είναι τα προγράμματα για την επιστρεπτέα προκαταβολή και την αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών και στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τονίζεται ότι η παράταση, που έχει ήδη δοθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου, εξακολουθεί να καθιστά ανέφικτο το έργο των λογιστών – φοροτεχνικών. Πιο συγκεκριμένα δηλώνονται τα εξής:

  • Πρώτον, το TaxisNet υπολειτουργεί συστηματικά και σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.
  • Δεύτερον, είναι συνεχής και αυξανόμενη η υποχρέωση των λογιστών – φοροτεχνικών να καταχωρούν στοιχεία σε πλήθος εφαρμογών.
  • Τρίτον, η μη νομοθέτηση μέχρι σήμερα της μείωσης του ποσοστού της προκαταβολής φόρου που έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, έχει δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς οι φορολογούμενοι περιμένουν τη διάταξη για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.
  • Τέταρτον, μέσα σε δώδεκα ημέρες, εκ των οποίων οι οκτώ μόνο είναι εργάσιμες, πρέπει να υποβληθούν περίπου δύο εκατομμύρια δηλώσεις, γεγονός αδύνατο με τις υπάρχουσες συνθήκες.

svg%3E

  • Πέμπτον, για τα ανείσπρακτα εισοδήματα από ακίνητα, δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες μη δήλωσής τους γιατί εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.
  • Έκτον, εκκρεμεί ακόμη η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ, γεγονός που δυσκολεύει τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων.
  • Έβδομον, ακόμη δεν έχει αναρτηθεί το αρχείο των βεβαιώσεων αποδοχών ασθενείας 2019.
  • Όγδοον, εκκρεμούν ακόμη εκκαθαρίσεις φορέων, όπως του ΕΟΠΠΥ (clawback).
  • Ένατον, οι διορθώσεις των αποκλίσεων στα στοιχεία προμηθευτών των ΜΥΦ έτους 2019 στις 28 Ιουλίου του 2020 δημιουργούν την ανάγκη πρόσθετων τροποποιητικών δηλώσεων.
  • Δέκατον, η συγχώνευση των ΔΟΥ μετέθεσε την ημερομηνία κατάθεσης σημαντικού αριθμού φορολογικών δηλώσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr