Φωτιά στη Ζάκυνθο – Καίει δασική έκταση

0
43

Δύσκολη ημέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κεφαλλονιά το μεσημέρι, σήμανε νέος συναγερμός για φωτιά στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το μέτωπο έχει ξεσπάσει, σε δασική έκταση, στην περιοχή Δάφνη Ζακύνθου, μακριά από κατοικημένη περιοχή και μάλιστα σε κορυφογραμμή.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 16 άντρες με 8 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Την ίδια ώρα, η φωτιά στο Ληξούρι στην Κεφαλλονιά παραμένει σε εξέλιξη, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο όμως πλέον για σπίτια, παρότι αρχικά ήταν αρκετά κοντά σε αυτά. Οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία του συγκεκριμένου πύρινου μετώπου παρότι είναι το δεύτερο που ξεσπάει στο νησί μέσα σε ένα 24ωρο.

Σημειώνεται πως στα Καρδακάτα η φωτιά έχει οριοθετηθεί από το πρωί. Στο Ληξούρι επιχειρούν 16 άντρες της Πυροσβεστικής με 7 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο ενώ συνδράμουν και βυτιοφόρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθούν χρήσιμε συμβουλές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών:

Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Η προστασία και η διατήρησή του είναι καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου.    svg%3E

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη αμέλεια, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά, είναι να τις περιορίσουμε, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.    svg%3E

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:

  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
  • Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr