Φθηνή στέγη από τον ΟΑΕΔ: Ποιοι θα είναι δικαιούχοι

0
58

Φθηνή στέγη από τον ΟΑΕΔ: Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η αγορά νέων κατοικιών και η παραχώρησή τους, με συμβολικό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο σε νέους και νέα ζευγάρια.

Φτηνή στέγη για εργαζόμενους και νέους προβλέπει το σχέδιο του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ). Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η αγορά νέων κατοικιών και η παραχώρησή τους, με συμβολικό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο σε νέους και νέα ζευγάρια.

Το μοντέλο που υπάρχει εδώ και καιρό στο εξωτερικό στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την αγορά ακινήτου για τους εργαζομένους που δεν μπορούν να καταβάλουν αμέσως ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Ετσι πληρώνουν το ενοίκιο που θα συμφωνήσουν με τον ΟΑΕΔ, διατηρώντας τη δυνατότητα να αγοράσουν το ακίνητο το οποίο νοικιάζουν σε προκαθορισμένο χρόνο και με προνομιακό τίμημα λαμβάνοντας άτοκο δάνειο.

Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να φτάσει ο ενοικιαστής στην αγορά του ακινήτου καθορίζεται με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει με τον Οργανισμό.

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο

Ειδικότερα, στο νέο πακέτο στεγαστικής πολιτικής ο ΟΑΕΔ θα μπορεί:

  • Να εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη κατοικιών μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με ιδιώτες.
  •  Να αγοράζει κατάλληλα οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτύσσονται ακίνητα.
  • Να παραχωρεί σπίτια σε ανέργους ή και νέους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σε μερικά χρόνια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις το σπίτι να περνά στον ενοικιαστή με τη μέθοδο «rent to own».
  • Να προχωρά σε επιδότηση ενοικίου.
  • Να προχωρά σε επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου.
  • Να επιδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας.
  • Να ανακαινίζει υπάρχοντα κτίρια ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε εργαζομένους.

Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης, το 37% του πληθυσμού ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης. Στην Ευρώπη, ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μικρότερος. Ενας στους τρεις Ελληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δώσει ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως μέσω του ΟΑΕΔ θα υπάρξει παραχώρηση διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο και οψιόν για τους ενοικιαστές να αγοράσουν το διαμέρισμα σε χαμηλό αντίτιμο ενώ θα περιλαμβάνει και  επιδότηση ενοικίου, ή επιδότηση επιτοκίου σε περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου ή και η επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr