Φυσικό αέριο: Μείωση παραγωγής ανακοίνωσε η Gazprom

0
48

H ρωσική εταιρεία στέλνει περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας – την τελευταία εναπομένουσα διαδρομή προς τις αγορές της δυτικής Ευρώπης

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, η Gazprom εντείνει τις απειλές μείωσης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που στέλνει στην Ευρώπη. Από την άλλη, την Πέμπτη η Gazprom ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής στο φυσικό αέριο. Η παραγωγή ανήλθε σε 394,1 δισ. κυβικά μέτρα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15ης Δεκεμβρίου – μειωμένη κατά 19,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Οι εξαγωγές προς τις χώρες εκτός CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών – Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) μειώθηκαν κατά 45,1% στα 97,8 δισ. κυβικά μέτρα την ίδια περίοδο, ανέφερε επίσης η Gazprom, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε ό,τι αφορά το «αίτιο» της απειλής, η Gazprom σε ανακοίνωσή της στο Telegram, επεσήμανε ότι ορισμένοι όγκοι φυσικού αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία παραμένουν στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής το Κίεβο έχει συσσωρεύσει παράνομα 52,52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προοριζόταν για τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εάν παραμείνουν αυτές οι «ανισορροπίες», η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τις 10 π.μ. στις 28 Νοεμβρίου. Η Naftogaz της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.

Σημειώνεται ότι, η ρωσική εταιρεία στέλνει περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας – την τελευταία εναπομένουσα διαδρομή προς τις αγορές της δυτικής Ευρώπης.

Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησαν τις προοπτικές για τον τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου καθώς και τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η Gazprom

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει τον Οκτώβριο η Τουρκία να γίνει βάση για προμήθειες φυσικού αερίου, αφού οι αγωγοί Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές τον Σεπτέμβριο από εκρήξεις. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την ιδέα. Μάλιστα την Κυριακή Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν νέες συνομιλίες.

Πηγή: Pagenews.gr