G7 συνεδρίαση: Στην ατζέντα και ο κορωνοϊός

0
92

Βασικό θέμα στην ατζέντα αναμένεται να είναι στη συνεδρίαση της G7 ο κορωνοϊός. Να θυμίσουμε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε κάλεσμα στους ηγέτες των πλούσιων χωρών της G7, ώστε να δεσμευτούν κατά τη συνάντηση τους στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού όλου του πλανήτη μέχρι το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μπει στο «τραπέζι» των G7, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί 11-13 Ιουνίου στη Βρετανία. Το Bloοmberg, συγκεκριμένα αναφέρει επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε, ότι οι ηγέτες των χωρών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ) αναμένεται να τεθούν υπέρ της εκ νέου άσκησης πίεσης για την πραγματοποίηση «διαφανούς» έρευνας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση του κορονοϊού.

Ο Μπάιντεν ζητά έρευνα για την Ουχάν

Όπως τονίζει το δημοσίευμα οι ηγέτες θα ζητήσουν πρόοδο στην έρευνα του ΠΟΥ, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία. Να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός προήλθε από κάποιο ζωο και μεταφέρθηκε στον άνθρωπο, ενώ την περίπτωση να έχει διαρρεύσει από το εργαστήριο της Γουχάν τη θεωρεί απίθανη.

Ωστόσο το σενάριο της διαρροής και του ατυχήματος από εργαστήριο έχει επανέλθει με τον Μπάιντεν να ζητά έρευνα για το θέμα.

 Πρώτη δια ζώσης συνάντηση μετά από δύο χρόνια

Ο Τζόνσον θα φιλοξενήσει την πρώτη μετά από σχεδόν δύο χρόνια διά ζώσης σύνοδο κορυφής της G7 – έπειτα από μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά που ολοκληρώθηκε χθες – και δήλωσε ότι θα επιδιώξει μια δέσμευση να επιτευχθεί ο στόχος του παγκόσμιου εμβολιασμού. Τζόνσον στους G7

«Ο εμβολιασμός του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη έως το τέλος του επόμενου έτους θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της ιατρικής», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του. «Καλώ τους συναδέλφους ηγέτες της G7 να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τερματίσουμε αυτήν την φρικτή πανδημία και να δεσμευτούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ξανασυμβεί η καταστροφή που προκάλεσε ο κορωνοϊός». Η σύνοδο κορυφής της G7 θα διεξαχθεί στην Κορνουάλη στην νοτιοδυτική Αγγλία στις 11-13 Ιουνίου, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πίσω στους εμβολιασμούς οι φτωχότερες χώρες

Ενώ οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος των πληθυσμών τους κατά της Covid-19, πολλές φτωχότερες χώρες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε εμβόλια. Ειδικοί υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν διανεμηθούν περισσότερα εμβόλια, ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και να μεταλλάσσεται. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, που βρέθηκε στο Λονδίνο για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7, είπε ότι είναι επείγουσα ανάγκη οι πλουσιότερες χώρες να προωθήσουν τους εμβολιασμούς σε φτωχότερες χώρες που δεν μπορούν να αγοράσουν εμβόλια. Τζόνσον στους G7

Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε αλυσίδες εφοδιασμού που εμποδίζουν τους εμβολιασμούς σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Βρετανία έχει παραγγείλει περισσότερες από 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 για τον πληθυσμό των 67 εκατομμυρίων κατοίκων της και τονίζει ότι θα προχωρήσει σε δωρεές όσων δόσεων δεν χρειαστεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr