Γαλλία ακροδεξιά: Οργή για περιοδικό που αναπαριστά μαύρη βουλευτίνα ως σκλάβα [pic]

0
30

Ταραχή έχει προκαλέσει ένα σκίτσο σε γαλλικό ακροδεξιό περιοδικό που αναπαριστά μια Γαλλίδα αριστερή μαύρη βουλευτίνα ως σκλάβο με αλυσίδες στον λαιμό της.

Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε το σκίτσο

Σε μια περίοδο που μαστίζεται από έντονα, ως φονικά, κοινωνικά περιστατικά και καταστάσεις όπως ο κορωνοϊός και οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, το επίμαχο σκίτσο στο γαλλικό περιοδικό έρχεται για να ρίξει «λάδι στη φωτιά». Όπως ήταν αναμενόμενο, οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε το σκίτσο με πολλούς να καταδικάζουν την ενέργεια αυτή. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ με tweet του δήλωσε ότι η απεικόνιση αυτή του περιοδικού πρέπει να «καταδικαστεί απερίφραστα», προσθέτοντας πως η βουλευτίνα Ντανιέλ Ομπονό έχει «την υποστήριξη ολόκληρης της κυβέρνησης».

Η Ομπονό, σε tweet της την Παρασκευή (28 Αυγούστου), αναφέρθηκε με τον χαρακτηρισμό «ρατσιστικές ακαθαρσίες» στο σκίτσο που δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού «Valeurs Actuelles» και περιέγραψε τη γαλλική ακροδεξιά ως «απεχθή, ηλίθια και βάρβαρη». Πηγές στο Ελιζέ ανέφεραν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με την Ομπονό για να της εκφράσει τη στήριξή του. «Στεκόμαστε στο πλευρό της στον αγώνα κατά του ρατσισμού και για το σεβασμό προς όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους της δημοκρατίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Ρισάρ Φεράν, πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Το περιοδικό ζήτησε συγγνώμη αλλά επέμεινε στη θέση του…

Από την άλλη, αξίζει αναφέρουμε και τη στάση που τήρησε το περιοδικό καθώς το Valeurs Actuelles υπερασπίστηκε το σκίτσο υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε μέρος της ετήσιας καλοκαιρινής σειράς μυθοπλασίας στην οποία χαρακτήρες από την πολιτική, την τέχνη ή τα μέσα ενημέρωσης ταξιδεύουν στο χρόνο. Στο τεύχος αυτό, η Ομπονό ταξιδεύει στον 18ο αιώνα και, σύμφωνα με το περιοδικό, βιώνει «τη φρίκη της δουλείας, όπως οργανώθηκε από τους Αφρικανούς τον 18ο αιώνα». Το περιοδικό απέρριψε ότι είχε ρατσιστικές προθέσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως κατανοεί πως η Γαλλίδα βουλευτίνα «πληγώθηκε προσωπικά». «Λυπούμαστε για αυτό και της ζητάμε συγγνώμη», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του το Valeurs Actuelles.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr