Γαλλία: Εκστρατεία εμβολιασμού κατά του HPV σε αγόρια και κορίτσια

0
78

Μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του ιού που ευθύνεται για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και άλλες βλάβες (HPV) θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, και θα αφορά τα παιδιά από την 5η τάξη.

Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και θα προσφέρεται τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. «Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη πολλών καρκίνων», δήλωσε ο Μακρόν ενώπιον μαθητών σε γαλλικό γυμνάσιο στα νοτιοδυτικά, μαζί με τον υπουργό Υγείας Φρανσουά Μπράουν και τον υπουργό Παιδείας Παπ Ντιαγέ. Οι λοιμώξεις από τον ιό HPV είναι η αιτία προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας και 6.000 νέων περιπτώσεων καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο.

Μεταξύ αυτών των καρκίνων, ο πιο συχνός είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (2.900 περιπτώσεις ετησίως), ο οποίος προκαλεί πάνω από 1.000 θανάτους ετησίως, αλλά υπάρχουν επίσης καρκίνοι της ΩΡΛ σφαίρας (1.500), καρκίνοι του πρωκτού (1.500) και καρκίνοι του πέους, του κόλπου ή του αιδοίου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι καρκίνοι που προκαλούνται από τον ιό HPV μπορούν να προληφθούν πλήρως μέσω του προληπτικού ελέγχου και του εμβολιασμού. Η εμβολιαστική κάλυψη στη Γαλλία είναι επί του παρόντος αρκετά χαμηλή, με 37% των κοριτσιών και 9% των αγοριών να έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρά τη 10ετή στρατηγική για τον έλεγχο του καρκίνου 2021-2030 που στοχεύει σε ποσοστό κάλυψης 80% εντός επτά ετών.

Ο εμβολιασμός συνιστάται για τους εφήβους μεταξύ 11 και 14 ετών και έως 19 ετών για τον συμπληρωματικό εμβολιασμό. Το εμβόλιο παραμένει διαθέσιμο έως την ηλικία των 26 ετών για τις γυναίκες και για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, μειώθηκαν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατά σχεδόν 90% μεταξύ των πρώτων ομάδων που έλαβαν το εμβόλιο- τα στοιχεία που παρέχονται από τον ΠΟΥ αναφέρουν. Το Βέλγιο, η Αλβανία και το Λουξεμβούργο, μεταξύ άλλων, έχουν αναπτύξει κρατικά προγράμματα εμβολιασμού κατά του HPV.

Το 2022, η ΕΕ δρομολόγησε μια νέα κοινή δράση για τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV ως μέρος του σχεδίου «Η Ευρώπη νικά τον καρκίνο». Στοχεύει στον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών κατά του HPV έως την ηλικία των 15 ετών και θα υποστηρίξει την αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών.

Πηγή: EURACTIV.fr , (Clara Bauer-Babef)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr