Γαλλία Εντουάρ Φιλίπ: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός

0
66

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, υπέβαλε σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουλίου, την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την Ελιζέ, την έκανε δεκτή. Πλέον, η κυβέρνηση θα διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι να διοριστεί η νέα. Πρόκειται για μια αλλαγή που επιδίωξε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συγκροτηθεί μία «νέα ομάδα που θα ακολουθήσει έναν νέο πολιτικό δρόμο για το τελευταίο μέρος της πορείας μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2022».

«Νέος πρωθυπουργός θα ορισθεί εντός των προσεχών ωρών», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

«Πρέπει να κάνω επιλογές για να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο. Έχουμε να εφαρμόσουμε νέους στόχους ανεξαρτησίας, ανοικοδόμησης, συμφιλίωσης και νέες μεθόδους. Πίσω από αυτά θα υπάρξει μία νέα ομάδα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στον Τύπο της χώρας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια για το αν ο Εντουάρ Φιλίπ θα παραμείνει ή όχι επικεφαλής του νέου κυβερνητικού σχήματος. «Εδώ και τρία χρόνια στο πλευρό μου, επιτελεί, επικεφαλής διαδοχικών κυβερνήσεων, σημαντικό έργο και έχουμε εφαρμόσει σημαντικές, ιστορικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες συχνά πολύ δύσκολες», τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η αλλαγή της γαλλικής κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη μετά και τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στις 28 Ιουνίου, που χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη αποχή, ήττες για το προεδρικό κόμμα και την άνοδο των οικολόγων στα αστικά κέντρα. Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργός πιο δημοφιλής από τον Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέρχεται από την δεξιά και δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα La Republique en Marche του προέδρου Μακρόν.

Από την ανάληψη της εξουσίας τον Μάιο του 2017, οι δύο άνδρες έχουν υλοποιήσει σειρά επίμαχων μεταρρυθμίσεων, όπως στο θέμα του επιδόματος ανεργίας και έχουν αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων και η υγειονομική κρίση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που ανάγκασαν τον πρόεδρο να πει ότι πρέπει να γίνει μία πολιτική επανεκκίνηση καθώς οι προεδρικές εκλογές του 2022 δεν είναι τόσο μακριά, όσο φαντάζεται κανείς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr