Γαλλία – Περιφερειακές εκλογές: «Χαστούκι» για Λε Πεν, απώλειες για Μακρόν

0
110

Περιφερειακές εκλογές την Κυριακή (20.06.2021) στη Γαλλία και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, ο Εθνικός Συναγερμός, κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις στον πρώτο γύρο.

Οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία σημαδεύτηκαν από υψηλή αποχή και την πριμοδότηση των απερχόμενων αιρετών αρχόντων, κυρίως των προερχόμενων από την δεξιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Το προεδρικό κόμμα La République en marche (LREM), το οποίο δεν διαθέτει βάσεις στην γαλλική περιφέρεια, δεν κατέγραψε επίσης καλές επιδόσεις. Το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, που έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017, δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων. Ένας και μοναδικός υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος, ο Τιερί Μαριανί στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής (PACA), είναι ενδεχομένως σε θέση, σύμφωνα με την εξέλιξη των προβλέψεων, να επικρατήσει στο πρώτο γύρο, καθώς αναμετριέται στήθος με στήθος με τον απερχόμενο πρόεδρο της δεξιάς Ρενό Μουζελιέ του κόμματος Les Républicains (Οι Ρεπουμπλικανοί, LR).

Σε άλλες περιφέρειες, ο Εθνικός Συναγερμός αναρριχήθηκε ωστόσο μέχρι την δεύτερη θέση, αλλά δεν είναι σε θέση να κερδίσει τις εκλογές την επόμενη Κυριακή. Αντιστοίχως, στην βόρεια περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς, ο απερχόμενος του κόμματος Les Républicains Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, προηγείται του υποψήφιου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αν και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αναμέτρηση στήθος με στήθος. Γενικά, διαφαίνεται η τάση της πριμοδότησης των απερχόμενων, γεγονός που ευνοεί το LR και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού και του προεδρικού κόμματος La République en marche (Lrem). Οι οικολόγοι (EELV), οι οποίοι κατέγραψαν καλές επιδόσεις στις μεγάλες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές του 2020, δεν έχουν επίσης καλά εκλογικά αποτελέσματα κατά την σημερινή ψηφοφορία. Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,5% έως 68,5%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας. Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί την άλλη Κυριακή, 27 Ιουνίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr