Γαλλία: Σάλος με τη βουλευτή που χρέωνε 2.000 ευρώ το μήνα κρατικά έξοδα για εσώρουχα

0
57

Η ίδια δηλώνει θύμα άδικων επιθέσεων με στόχο να πληγεί ο Μακρόν

Μία απώλεια μετράει το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καθώς μία βουλευτής του έχασε την έδρα της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση όταν διαπιστώθηκε ότι χρέωνε αγορές πανάκριβων εσωρούχων στα έξοδα που δικαιούνταν λόγω της βουλευτικής ιδιότητας.

Ενάμιση μήνα πριν διεκδικήσει την επανεκλογή της στις κρίσιμες για τον Γάλλο πρόεδρο εκλογές του Ιουνίου, η βουλευτής Κοραλί Ντιμπόστ, αντιπρόεδρος του «Δημοκρατία Εμπρός!» του Μακρόν, παραιτήθηκε καθώς διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο των δαπανών της, που χρηματοδοτούνταν από τους Γάλλους φορολογούμενους, ότι ξόδευε πάνω από 2.000 ευρώ το μήνα σε εσώρουχα και ρούχα.

Εμπιστευτική έκθεση που υποβλήθηκε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και δημοσίευσε ο ερευνητικός οργανισμός Mediapart κατηγορεί την πρώην πλέον βουλευτή για κακή διαχείριση των συνεργατών της, από τους οποίους ζητούσε να κατασκοπεύουν το προσωπικό της οικίας της, να πηγαίνουν τα ρούχα της στο στεγνοκαθαριστήριο και τα υποδήματά της στον τσαγκάρη. Η 39χρονη Ντιμπόστ, πρώην στέλεχος σχολής διοίκησης επιχειρήσεων, που είχε επιλέξει προσωπικά ο Μακρόν, είχε εκλεγεί βουλευτής στο Μονπελιέ το 2017, ενώ πέρυσι τερμάτισε τη σχέση της με τον υπουργό Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν.

Ανάλυση των εξόδων της έδειξε ότι χρέωνε αγορές εσωρούχων αξίας 1.500 έως 2.000 ευρώ, ενδυμάτων και ταξιδιών στις δαπάνες των περίπου 5.374 ευρώ μηνιαίως, που δικαιούτο ως βουλευτής και οι οποίες αφορούν μόνο στα επίσημα καθήκοντα των αντιπροσώπων του γαλλικού λαού στην Εθνοσυνέλευση. Ο ετήσιος μισθός των Γάλλων βουλευτών κυμαίνεται στις 86.000 ευρώ ή κάπου 7.200 ευρώ το μήνα.

Η ίδια εμπιστευτική έκθεση αποκάλυψε ότι το 2019 η πρώην βουλευτής του LREM πήρε τραπεζικό δάνειο για να καλύψει μια υπερανάληψη 7.000 ευρώ και έκτοτε έπαιρνε δάνεια για να χρηματοδοτεί τον πολυτελή τρόπο διαβίωσής της.

Η “απάντησή” της

Η Ντιμπόστ αρνήθηκε ότι έκανε λάθος, δηλώνοντας θύμα άδικων επιθέσεων με στόχο να πληγεί ο Μακρόν. Μετά από 48ωρη σιωπή αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, η πρώην βουλευτής ανακοίνωσε στο Twitter:
«Ήρθε η ώρα να αποσυρθώ από τον πολιτικό βίο και να αφοσιωθώ στην οικογένειά μου. Δεν θα είμαι υποψήφια για επανεκλογή. Τις τελευταίες ημέρες βρέθηκα στο στόχαστρο άδικων επιθέσεων, οι οποίες αδικούν την πολιτική μου ομάδα ενόψει των εκλογών και γενικότερα τη δημοκρατία».

Η κυβέρνηση Μακρόν αυστηροποίησε τους κανόνες για τις βουλευτικές δαπάνες, απαιτώντας από τους βουλευτές να καταθέτουν αποδείξεις για τα ετήσια επιδόματα των περίπου 65.000 ευρώ που τους χορηγούνται για προσωπικά έξοδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr