Γαλλία: Σταματούν να λειτουργούν άλλοι 3 πυρηνικοί αντιδραστήρες- Πιθανά προβλήματα διάβρωσης

0
80

Γαλλία: Ο λόγος που σταματούν είναι για να επαληθεύσει την παρουσία πιθανών προβλημάτων διάβρωσης.

Η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού θα σταματήσει τη λειτουργία τριών επιπλέον πυρηνικών αντιδραστήρων, προκειμένου να επαληθεύσει την παρουσία πιθανών προβλημάτων διάβρωσης. Οι αντιδραστήρες Chinon 3, Cattenom 3 και Bugey 4 θα σταματήσουν να λειτουργούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία στην ιστοσελίδα της Εlectricité de France. Οι διακοπές έχουν προγραμματιστεί από την 19η Φεβρουαρίου, την 26η Μαρτίου και την 9η Απριλίου. Την ίδια στιγμή που η Κίνα θα κατασκευάσει τον πρώτο καθαρό πυρηνικό αντιδραστήρα του κόσμου.
Γαλλία

«Θα σταματήσουμε τη λειτουργία τους για να πραγματοποιήσουμε ελέγχους», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται έπειτα από επανεξέταση των αντιδραστήρων της Γαλλίας. Προβλήματα διάβρωσης έχουν ήδη επιβεβαιωθεί ή υπάρχουν σχετικές υπόνοιες για πέντε αντιδραστήρες (από τους συνολικά 56), που ήδη έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Ωστόσο, η διακοπή λειτουργίας του Flamanville 2 θα παραταθεί κατά 5 εβδομάδες.

Έλεγχοι θα γίνουν σε άλλους τρεις, όταν θα διακοπεί η λειτουργία τους, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί

Τέλος, η EDF παρέτεινε κατά πέντε μήνες τη διακοπή λειτουργίας των δύο μονάδων όπου εντοπίστηκαν τα προβλήματα διάβρωσης (Penly 1) ή διατυπώνονται υπόνοιες ότι υπάρχουν (Chooz 1). Η πρώτη δεν θα λειτουργήσει έως την 31η Οκτωβρίου και η δεύτερη έως την 31η Δεκεμβρίου.

Έτσι, η EDF μείωσε τις προβλέψεις της για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας φέτος, σε 295-315 τεραβατώρες (TWh), από 300-330 TWh. Η εταιρεία είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της στα μέσα Ιανουαρίου, όταν αρχικά στόχευε μια παραγωγή 330 έως 360 TWh.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ»

Τα προβλήματα αυτά πιθανόν να αυξήσουν την πίεση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία αυτό το χειμώνα. Ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE είχε επισημάνει την Παρασκευή- πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις της EDF- ότι διατηρεί την «επαγρύπνηση για το τέλος του χειμώνα», λόγω του μεγάλου αριθμού πυρηνικών αντιδραστήρων που δεν λειτουργούν, ενώ σημείωσε ότι είναι ευνοϊκή η πρόγνωση του καιρού.

«Βρισκόμαστε σε έναν κίνδυνο που είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι η διαθεσιμότητα του πάρκου παραγωγής ενέργειας κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα είναι γενικά εξαιρετικά περιορισμένη», υπογράμμισε ο Τομά Βεϊράνκ, διευθυντής στρατηγικής και προοπτικών της RTE.
Γαλλία

«Δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ στη Γαλλία γιατί έχουμε θέσει σε εφαρμογή έναν συγκεκριμένο αριθμό μηχανισμών για να το αποφύγουμε», διαβεβαίωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπαρμπαρά Πομπολί.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε προσωρινά τα όρια χρήσης των τελευταίων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια «Χρειαζόμαστε περιθώρια ελιγμών, αλλά είμαστε σε πολύ πολύ στενά όρια», εκτίμησε η Πομπιλί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr