Γαλλία Τουρκία: Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πεδίο παιχνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων

0
39

Η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη (26 Αυγούστου) την Τουρκία πως η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να αποτελέσει «πεδίο παιχνιδιών για εθνικές φιλοδοξίες».

«Η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε περιοχή έντασης. Ο σεβασμός για το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί σε μήνυμά της στο Twitter προσθέτοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος «δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο παιχνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων. Είναι ένα κοινό αγαθό». «Το μήνυμά μας είναι απλό: προτεραιότητα στον διάλογο, συνεργασία και διπλωματία ώστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ακόμη η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι εξάλλου, για πρώτη φορά στην «ατζέντα» της Γαλλίας, της ευρωπαϊκής χώρας που προσπαθεί να αναλάβει πιο ηγετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο έναντι της Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Φεβρουάριο του 2020, την ευκαιρία να συζητήσει για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, καθώς και την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Από την πλευρά της, η κυρία Φλοράνς Παρλί είχε δηλώσει στην αποκλειστική της συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», πως «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ξεκαθαρίζει ότι τα ελληνικά και τα γαλλικά συμφέροντα «σε θέματα ασφάλειας συνδέονται και βρίσκονται παντού». «Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι, η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα του σεβασμού της κυριαρχίας τους στις θαλάσσιες ζώνες τους και καταδικάζει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας αυτών των θεμελιωδών κανόνων», είχε αναφέρει ειδικότερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, ενώ παράλληλα καταδίκασε το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, τονίζοντας πως δεν έχει καμία νομική αξία και δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr