Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 11% το 2020

0
51

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Ο Μπρουνό Λεμέρ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η γαλλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 11% φέτος λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊόύ, ενώ αναμένονται και άλλες δύσκολες ημέρες μέχρι τα πράγματα  να ανακάμψουν από την επόμενη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία επέβαλε ένα από τα αυστηρότερα lockdowns στην Ευρώπη στα μέσα Μαρτίου, όπου και ξέσπασε ο φονικός ιός στη χώρα, ενώ άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς των μέτρων στις 11 Μαΐου.

Επαναλειτουργία σήμερα των καφέ, μπαρ και εστιατορίων

«Δεχθήκαμε σοβαρό πλήγμα από τον ιό, λάβαμε αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία των Γάλλων πολιτών αλλά η οικονομία πρακτικά τράβηξε χειρόφρενο για τρεις μήνες», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Θα το πληρώσουμε αυτό με ανάπτυξη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση του προϋπολογισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη θα προβλέπει συρρίκνωση 11% συγκριτικά με 8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. «Το οικονομικό σοκ είναι εξαιρετικά σφοδρό» αλλά «έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι θα ανακάμψουμε το 2021», δήλωσε.

Παράλληλα με περίπου 300.000 καφέ, μπαρ και εστιατόρια να ανοίγουν και πάλι σήμερα, ο Λεμέρ δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδόματα από το ταμείο αλληλεγγύης της κυβέρνησης έως τα τέλη του τρεόχνοντος έτους προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους. «Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να το ακούει κανείς σε μια μέρα όπου ο ήλιος λάμπει και τα καφέ ξανανοίγουν, τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας σε κοινωνικούς και οικονομικούς όρους», είπε χαρακτηριστικά ο Λεμέρ.

Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί  ταυτόχρονα να αποφύγει να οδηγηθούν σε χρεοκοπία μια σειρά από εταιρίες αναζητώντας αγοραστές για τις μεγάλες αλυσίδες ενδυμάτων Camaieu, Conforama και La Halle, που απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους, υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο Λεμέρ έχει ήδη ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τον κλάδο του τουρισμού και τις αυτοκινητοβιομηχανίες αυτό τον μήνα. «Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα σε όλους τους κλάδους», είπε, κάνοντας επίσης αναφορά σε ένα μελλοντικό σχέδιο για τις τεχνολογικές νεοφυείς εταιρίες «για να μην εξαγορασθούν η μία μετά την άλλη από τους κολοσσούς του Διαδικτύου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr