Γαλόνια και ανθρώπινες ζωές

0
67

Ποιο είναι το μάθημα των τελευταίων ημερών; Ότι στην Πυροσβεστική υπήρχε ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο πυρκαγιών, που καθόριζε και την εξέλιξη των στελεχών! Ήθελες να γίνεις χαλίφης στη θέση του χαλίφη; Του έκανες δύσκολη τη θητεία του και τον επόμενο χρόνο ήσουν εσύ στην καρέκλα του. Ήσασταν δύο οι ανταγωνιστές για μία θέση; Τον άφηνες χωρίς εναέρια και τον καθήλωνες στον ίδιο βαθμό.

Λέτε να συνέβη αυτό και στο Μάτι; Δίκη προθέσεων δεν μπορούμε να κάνουμε. Αλλά, πολλές από τις καταθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στην πολύκροτη δικογραφία αυτό δείχνουν. Δυστυχώς. Αξιωματικοί που ενώ ήταν εκεί στη συνέχεια… εξαφανίστηκαν από τις λίστες για να τη βγάλουν καθαρή. Άλλοι που πήγαν και βρέθηκαν να… κόβουν βόλτες σε άσχετα σημεία. Και άλλοι που αρνήθηκαν να πάνε στο τέλος, απλά και μόνο για να μπουν στο κάδρο, όπως ήθελαν όσοι προσπαθούσαν να τους φορτώσουν την τραγωδία.

«Οι νεκροί θολώνουν την εικόνα»

Πραγματικά αδιανόητα πράγματα. Είναι αδύνατον να το χωρέσει ο νους του ανθρώπου ότι κάποιοι μπορεί να παίζουν με τις φωτιές για να κερδίσουν γαλόνια. Να διακινδυνεύουν δάσος, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Πιστεύοντας προφανώς πως οι επιπτώσεις ποτέ δεν θα είναι τόσες μεγάλες ώστε να πέσουν όλοι επάνω για να βγάλουν άκρη. Στο Μάτι, όμως, τα πράγματα ξέφυγαν. Και τώρα οι νεκροί και οι οικογένειές τους ζητούν δικαίωση. Και θα την έχουν. Γιατί, οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί και λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι, αιρετοί, μετακλητοί κοκ, είχαν την ευκαιρία να παραιτηθούν και να ζητήσουν συγχώρεση. Δεν το έκαναν. Αντίθετα, ο ένας έδινε συγχαρητήρια στον άλλον. Και κάποιοι έλεγαν ότι οι νεκροί θολώνουν την εικόνα! Κατώτεροι των περιστάσεων. Ανάξιοι για να εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό ή να φορούν στολή. Γιατί δεν έχουν τιμή.

Θα ήθελα να ζητήσω από όλους λίγη υπομονή. Γιατί η δικογραφία είναι πραγματικά ατελείωτη. Οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το Μάτι θα χρειαστούν λίγο χρόνο να τη διαβάσουν και να την αξιολογήσουν. Θα το κάνουν όμως. Καμία πτυχή αυτής της υπόθεσης δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Πόντο – πόντο στον χάρτη θα αποτυπωθεί η πορεία της πυρκαγιάς. Θα αποτυπωθούν και οι θέσεις των αξιωματικών. Θα δημοσιευτούν οι συνομιλίες τους. Τι έλεγαν και τι έκαναν όταν ο κόσμος γινόταν παρανάλωμα του πυρός. Όταν άλλοι πνίγονταν στη θάλασσα. Τι έκαναν οι στρατηγοί στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Η αδιανόητη προσπάθειά πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων να κάνουν πως δεν έβλεπαν τους νεκρούς.

Δεν είναι εμμονή. Δεν είναι εμπάθεια. Δεν είναι πολιτική επιλογή. Είναι καθήκον. Είναι χρέος. Είναι καθήκον και χρέος των δημοσιογράφων να κάνουν ότι μπορούν για να λάμψει η αλήθεια. Είναι ευθύνη του κάθε πολίτη να διαβάσει και να ενημερωθεί. Για να μπει επιτέλους ένα τέλος στον φαύλο κύκλο του ωχαδερφισμού, που επιτρέπει στα στάσιμα νερά κλειστών συστημάτων εξουσίας να γεννούν μικρόβια, τα οποία στη συνέχεια μολύνουν τη δημόσια ζωή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr