Γαργαλιάνος κορωνοϊός: Κάνουμε έκκληση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

0
35

Οι επαγγελματίες υγείας απευθύνουν έκκληση για το αυτονόητο προκειμένου να μείνουμε ασφαλείς, όπως προτάσσει και ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, εγχώριων και εισαγόμενων και αύξηση νοσηλειών, που σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας δημιουργούν ένα «εκρηκτικό αποτέλεσμα». Για αυτό «φρένο» πρέπει να μπει στις συναθροίσεις και να εντείνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας

Μάλιστα, οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας και ενημέρωση των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια… ορφανά κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το τι θα γίνει τον Αύγουστο», ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κος Γαργαλιάνος.

Σύμφωνα με όσα προσέθεσε, οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα (γειτνίαση με χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο), και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική. «Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός», τόνισε ο κος Γαργαλιάνος. Ερωτηθείς για το όριο του συναγερμού, είπε ότι «το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού».

Καθοριστικές οι δύο επόμενες εβδομάδες

«Η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα που αφορά και τα εισαγόμενα και τα… ορφανά κρούσματα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν σχέση με ταξίδια και επιβεβαιωμένα κρούσματα και το γεγονός της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού, με κάποιους ασθενείς να νοσούν βαριά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι-, μας ανησυχεί ιδιαίτερα», προέταξε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Γαργαλιάνος.

Και εξήγησε ότι «έχουμε και αύξηση κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών και αύξηση βαριών περιστατικών και αν το συνδυάσουμε αυτό με την αύξηση των περιστατικών στα βόρεια σύνορα μας, χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας από εμάς τους Έλληνες, μας ανησυχεί ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε πώς εξελίσσεσαι η επιδημία και αναλόγως αυτής τι άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr