Γεννηματά NAVTEX: Αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων

0
50

Την νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά εισαγωγική της ομιλία στην ανοιχτή τηλεδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, στην Κρήτη. «Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί» ανέφερε η κ. Γεννηματά, θέτοντας ως προτεραιότητα την «ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Αναλυτικά, η δήλωση της κ. Γεννηματά:

«Το πρωί δήλωσα από εδώ από την Κρήτη ότι δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα, διατηρώντας έτσι την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί. Τώρα προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Επικοινωνία Λοβέρδου με ΥΠΕΞ και Πεντάγωνο

Νωρίτερα, υπήρξε επικοινωνία του Βουλευτή του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδου τόσο με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτοπουλο όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δενδια, στο πλαίσιο της εθνικης ομοψυχίας που απαιτείται. Οι υπουργοί ενημέρωσαν τον Ανδρέα Λοβερδο οτι παρακολουθούν την κινητικότητα της τουρκικής πλευράς.

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Έσπερ

Επικοινωνία με τον Μαρκ Έσπερ είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυναςτόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ τον ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά την επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό

«O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε σήμερα το απόγευμα, 21 Ιουλίου 2020, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Δρ. Μάρκ Έσπερ (Dr. Mark Thomas Esper, U.S. Secretary of Defence), η οποία προγραμματίστηκε μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του κ. ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

O Υπουργός αρχικά ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελορίζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητήθηκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό – τεχνικό τομέα.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδος ως ισχυρού Συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ υπογραμμίστηκε η πρόθεση για περαιτέρω ανάπτυξη, αμοιβαίως επωφελών, συνεργασιών σε αμυντικο-τεχνικό τομέα.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής».

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr