Γεραπετρίτης ελληνοτουρκικά: «Έχουμε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση»

0
25

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει ισχυρή διπλωματική και επιχειρησιακή ικανότητα να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση.

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στο Live News στο MEGA και τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε την ισχυρή διπλωματική και επιχειρησιακή ικανότητα να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση από τους γείτονές μας» τόνισε χαρακτηριστικά. «Η διπλωματική μας υπεροχή είναι προφανής» συμπλήρωσε, συγκρίνοντας την επικρατούσα κατάσταση με αυτήν, ένα χρόνο πριν.

«Είχαμε μια Ελλάδα που βρισκόταν απομονωμένη διπλωματικά, χωρίς σοβαρά ερείσματα, χωρίς καμία οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Σήμερα έχουμε μια μεγαλύτερη Ελλάδα, που έχει οριοθετήσει με Ιταλία και Αίγυπτο, που προτίθεται να διευρύνει την επικράτειά της μέσω της επέκτασης των χωρικών της υδάτων. Έχει χτίσει διπλωματικές συμμαχίες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», υπογράμμισε ο υπουργός.

Στη συνέχεια επαίνεσε Ένοπλες Δυνάμεις και αναφέρθηκε στα γεγονότα του Έβρου, όταν η χώρα αντιμετώπισε μια «υβριδική απειλή» και τα κατάφερε. Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει να απαριθμήσει σημαντικές επιχειρησιακές επιτυχίες, έχοντας ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, ενώ μπορεί και να κινητοποιεί όλα της τα διπλωματικά όπλα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα μείγμα πολιτικής. Ισχυρή βούληση στην αποτροπή, αλλά και υψηλή συναίνεση και αυτοσυγκράτηση που εκτιμάται στο διπλωματικό πεδίο», σηείωσε, ενώ αναφέρθηκε στην υψηλή πιθανότητα αστοχίας «με τόση υπερσυγκέντρωση πλοίων στην Μεσόγειο».

Δείτε σε βίντεο την παρέμβαση του υπουργού

«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να πάμε σε έναν πολιτισμένο διάλογο επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, με μόνο ζήτημα την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Ωστόσο η στάση της ελληνικής πλευράς η εγκρατής αλλά σθεναρή, δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον. Ήδη τίθεται στο τραπέζι το μενού των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία. Νομίζω πλέον η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος εξαντλούν την υπομονή τους προς την Τουρκία» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης ερωτηθείς για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σχετικά με την πιθανότητα πολεμική σύγκρουσης, τόνισε: «Εφόσον η Τουρκία ήθελε να αναβαθμίσει σε πολεμικά τα επεισόδια, είχε την ευκαιρία. Παραταύτα επέδειξε μια σχετική αυτοσυγκράτηση. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολεμικής διένεξης, οφείλουμε όμως να είμαστε σε ετοιμότητα. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται αμυνόμενη απέναντι στην επιθετική προκλητικότητα, αλλά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας της».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην υπερασπιστούμε σθεναρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ξεκαθάρισε ο υπουργός. «Αν υπάρξει κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα. Δεν θα γινόταν ποτέ ανεκτή ούτε από την ευρωπαϊκή οικογένεια και θεωρεί την περίπτωση αυτή αδιανόητη κι απίθανη» τόνισε ερωτηθείς για την αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η γείτονα χώρα τραβήξει το σχοινί.

Τέλος, για την επέκταση των χωρικών υδάτινων ανέφερε: «Υπάρχει διάθεση να υπάρξει επέκταση των χωρικών υδάτων σταδιακώς. Αλλά πρέπει να υπάρξει διπλωματική στάθμιση. Εργαζόμαστε σθεναρά πάνω σε αυτό το project».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr